*Nettavisen* Økonomi.

Kan tilbringe resten av livet bak lås og slå

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Aktor vil ha storsvindler fengslet før alle ofrene er identifisert.

Påtalemyndigheten i USA vil at 71 år gamle Bernard Madoff, som tidligere var styreleder for Nasdaq-børsen, skal få dommen sin selv om etterforskerne ikke har klart å avdekke hvor mye penger investorer har tapt på svindelen hans, ifølge Associated Press.

NA24 - din næringslivsavis

Materialet som granskes for å avdekke personene Madoff har svindlet strekker seg tilbake til 1979 og skal være alt annet enn oversiktlig. Mye skal også være på mikrofilm som må bli digitalisert, noe som fører til at det tar tid å få avdekket alle som har tapt på skandalen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Rekonstruksjonen av disse papirene er ventet å kunne ta flere måneder, men det mener påtalemyndigheten altså at ikke er noen grunn til å drøye domfellelsen.

Så langt har det blitt identifisert 1.341 klienter som kan ha tapt penger på svindelen, og tapene er hittil på over 13 milliarder dollar.

Gigantisk og langvarig
En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Pinlig
Saken er ekstremt pinlig for det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission, som fikk et svært detaljert tips om saken for flere år siden uten å avdekke at Madoffs forvaltningsvirksomhet var en fiksjon.

Ponzi-svindel
En Ponzi-svindel er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.