*Nettavisen* Økonomi.

Kan tjene grovt på Fredriksen

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Å få en aktiv og finansiell sterk aktør inn i markedet er positivt for verdiene

Norske fiskerimilliarder er i spill og noen av de som kan tjene grovt på spillet, er blant annet Norges rikeste mann, John Fredriksen, næringsminister Trond Giske og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

I et høringsnotat skriver Fiskeridepartementet:

«Det åpnes for at det etter søknad kan gis tillatelse til erverv som medfører kontroll med 15 prosent eller mer av produksjonskapasiteten og inntil 40 prosent under forskriftsfastsatte vilkår.»

Positivt for verdiene

Det betyr at det åpnes opp for at en aktør kan eie 40 prosent av oppdrettsproduksjonen av laks i Norge, mot dagens 25 prosent.

Det er positivt nytt for vår fiskeriminister. Gjennom familieselskapet SinkabergHansen kontrollerer hun rundt to prosent av produksjon av oppdrettslaks i Norge.

- Å få en aktiv og finansiell sterk aktør inn i markedet er positivt for verdiene, sier fiskerianalytiker Knut-Ivar Bakken i DnB Markets til Nettavisen NA24.

LES OGSÅ GUNNAR STAVRUMS BLOGG:

- Kan tjene grovt på milliardgave

SinkabergHansen er ingen hvem som helst. De har 185 ansatte og omsatte i 2011 for nesten 800 millioner kroner og produserte 21.000 tonn laks.

Les også: - Det er intet som forhindrer Fredriksen i å selge til en eller annen Pedro fra Vigo

Det vil også medføre at Norges rikeste mann, John Fredriksen, gjennom sitt kontrollerende eierskap i børsnoterte Marine Harvest, kan fortsette sin kraftige vekststrategi.

- Denne oppjusteringen til 40 prosent er laget for en aktør, nemlig Marine Harvest, sier Bakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB Scanpix)

Lex-Fredriksen

- En Lex-Fredriksen med andre ord?

- Ja, om du vil. Det vil gi Marine Harvest og Fredriksen en mulighet til å vokse. Alle de andre aktørene er mye mindre, slik at 25 prosentregelen ikke har vært til hinder for dem tidligere, sier Bakken.

I dag eier Marine Harvest rundt 23 prosent av all oppdrettsproduksjonen i Norge og vil med et kjøp av Cermaq, havne på mellom 27 til 28 prosent.

- Denne loven gjør det mulig for Fredriksen og Marine Harvest å kjøpe statens aksjer i Cermaq, sier Bakken.

- Dette betyr vel også økt verdi for andre selskaper som sitter på oppdrettskonsesjoner?

- Ja. Det betyr at det kommer inn en aktør til som er handlingsorientert. Når det er sagt, har Marine Harvest rundt 23 prosent og har kunnet kjøpe små og mellomstore aktører tidligere, sier Bakken.

- Marine Harvest er priset høyere enn sine børsnoterte konkurrenter, fordi de er større og har mer likviditet i aksjen, de driver effektivt og de har en eier som heter John Fredriksen, som har vist at han kan skape verdier for aksjonærene, sier Bakken.

Det var Marine Harvest som i oktober 2010 klagde inn eierskapsbegrensningsreglene for ESA. Marine Harvest mente at reglene virket konkurransevridende og utelukket dem fra å være med i konsolideringen man så i bransjen.

20 millioner i formue

Marine Harvest fikk gehør hos ESA i fjor, som ga Norge beskjed at reglene var i strid med EØS-regelverket.

20. juni i år går høringsfristen ut for forslaget som kan åpne for at John Fredriksens Marine Harvest kan nesten doble sin produksjon i Norge. I dag kunne imidlertid Klassekampen avsløre at Berg-Hansen og Fiskeridepartementet allerede har bestemt seg og ikke vil anke avgjørelsen fra ESA.

Lisbeth Berg-Hansen er en av Stoltenberg-regjeringens rikeste medlemmer. Kun helseminister Jonas Gahr Støre med 40 millioner kroner i ligningsformue, er større enn Berg-Hansens drøye 20 millioner kroner.

- Kan ikke kjøpe pels

Gahr Støre er imidlertid født med en sølvskje i munnen, mens fiskeriministeren har bygget stein på stein i oppdrettsnæringen.

- Min formue ligger i anleggene i familiebedriften. Den er ikke noe jeg kan kjøpe pels av, sa hun i forbindelse med «Det Store Intervjuet» med Nettavisen NA24 i fjor høst.

- Dette fikk stort fokus da jeg ble utnevnt, og jeg har alltid sagt at pressen får ta meg hvis jeg gjør noe galt. Men habilitet er noe jeg har fokus på hele tiden, sa hun videre.

Hun har også klokkertro på fiskerinæringen som allerede utgjør årlig 50 milliarder kroner i eksport, ifølge SSB.

- Vi har fått rapporter som tyder på at en seksdobling av norsk sjømatnæring er mulig innen 2050. Om det er en firedobling eller en seksdobling skal ikke jeg si for sikkert, men det er et stort potensial for vekst, sa hun.

LES HELE «DET STORE INTERVJUET» her:

Regjeringens hemmelighet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.