NA24.no

Kan tjene milliarder på Eurofighter

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Forsvarets jagerflykjøp kan gi flere norske bedrifter milliardkontrakter.

Regjeringen jobber på høytrykk med valg av nye jagerfly til Forsvaret. Oppdrag for rundt 40 milliarder kroner kan gå til en av fire internasjonale forsvarsselskaper: EADS, Lockheed Martin, SAAB og franske Dassault.

NA24 - din nye næringslivsavis

Det vil være den største offentlige investeringen i norsk historie, sett bort fra på norsk sokkel, og kan bety milliardoppdrag for norske forsvarsbedrifter. Flere norske selskaper har allerede sikret seg oppdrag for flere av partene, blant annet EADS og JSF.

- Vi har vært ansvarlig for å utvikle en teknologi for utveksling av data. Selve programmet går ut på at ingeniørene bruker 3D-verktøy. Vi har utviklet en lagringsmekanisme for 3D-modellene, sier Kjell A. Bengtsson i EPM Technology, et norsk-eid selskap som er involvert i utviklingen av det nye jagerflyet som Forsvaret vurderer å kjøpe.

EPM har allerede tjent gode penger på oppdrag for Eurofighter, som fagforeningen NITO anbefaler regjeringen å velge til slutt.

Selskapet har hatt oppdrag for EADS, som utvikler Eurofighter, i flere år og håper og tror på flere oppdrag for forsvarsgiganten, hvis forsvaret velger det europeiske flyet. De har allerede vært i samtaler med Airbus, som eies av EADS.

Norske selskaper med forsvarskontrakter
Den europeiske forsvarsgiganten er ett av verdens største innen forsvarsindustrien, men eier også en lang rekke andre selskaper som ikke produserer forsvarsmateriell. Blant annet Airbus, som for tiden er i ferd med å levere verdens største passasjerfly, A380. Der kan det åpne seg flere oppdrag for norske bedrifter.

50 prosent av selskapets omsetning på mer enn 70 milliarder euro kommer fra det sivile markedet. Blant annet Airbus og Eurocopter. Lockheed Martin, som står bak et av de andre aktuelle flyene, JSF, har kun rundt fem prosent sivil omsetning.

- Vi har fått nye kontrakter med EADS og det vil nok åpne for flere oppdrag for oss hvis regjeringen velger Eurofighter, sier Bengtsson til NA24.

EPM Technology er ikke det eneste norske selskapet som har fått oppdrag for Eurofighter, eller konkurrenten Joint Strike Fighter for den saks skyld. Kongsberg-gruppen er blant flere norske forsvarsselskaper som har skaffet seg oppdrag hos EADS. Raufoss har gjort jobber for amerikanske Lockheed Martin.

Et av ankepunktene som har kommet mot Lockheed Martin og amerikanerne er mangelen på vilje for å gi norske bedrifter oppdrag i JSF-utviklingen. Norge har betalt 100 millioner kroner for å delta i utviklingsprosjektet av det nye flyet, uten å få garantier om oppdrag tilbake. I slutten av mars skulle de fire jagerflyprodusentene levere inn en informasjonspakke til Forsvarsdepartementet, med en redegjørelse for hvor stort den norske industrielle deltagelsen vil bli. Amerikanerne måtte be om utsettelse.

Lover milliardoppdrag
EADS-direktør David Hamilton lover på sin side å gi så mange oppdrag til norske bedrifter som regjeringen krever. Det får fagforeningen for ingeniørene NITO til å anbefale Eurofighter.

- Det våre folk forteller oss er at det er mindre vilje til å dele fra amerikanernes side. Det er vanskelig å nå gjennom og en høy grad av proteksjonisme, sier informasjonssjef i NITO, Arne Christensen, til NA24. For dem er norsk deltagelse viktig, og NITO mener regjeringen bør velge Eurofighter hvis det betyr flest oppdrag til norske bedrifter.

Det er et viktig punkt for industrien. De vil ha bedre tilgang til teknologien, slik at det er mulig for dem å ta del i høyteknologisk utvikling, ikke bare produsere skruer og mutre. Mye av vedlikehold av JSF-flyet skal skje hos amerikanerne. Det gjelder blant annet stealth-teknologien som flyet er utstyrt med.

Christensen opplever at regjeringen har tatt norsk industriell deltagelse på alvor, og at det er en stor endring i forhold til den forrige regjeringen.

- De har gitt uttrykk for at den industrielle deltagelsen er en viktig del av flykjøpet, sier NITOs informasjonsdirektør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere