NA24.no

Foto: JOHN JAVELLANA (Reuters)

Kan tjene på naturkatastrofene

Naturkatastrofene som har rammet Asia den siste tiden kan være positivt for økonomien.

Den siste tiden har et stort antall land i Asia blitt rammet av naturkatastrofer.

NA24 - din næringslivsavis

Senest for åtte dager siden ble Filippinene rammet av tyfonen Ketsana, som drepte mer enn 200 mennesker. Snart ventes landet å rammes på nytt, denne gangen av tyfonen Parma.

Les mer: Ny tyfon rammer Filippinene

Vietnam og Kambodsja har også blitt rammet av tyfoner den siste tiden og Indonesia av et stort jordskjelv, for å nevne noen av de mest nylige katastrofene.

Les mer: Sendte sms – ble reddet

- Det er nesten uten sidestykke at en region opplever så mange katastrofer over en så kort tidsperiode, sier Noeleen Heyzer, visegeneralsekretær for FN, i en melding, ifølge Bloomberg News.

- Styrker BNP
Imidlertid er det paradoksalt nok en mulighet for at katastrofene vil bety at landene henter seg raskere inn etter finanskrisen.

- Gjenoppbyggingsprosessen har en akselererende effekt på BNP, påpeker Wai Ho Leong, seniorøkonom for Barclays i Singapore, overfor nyhetsbyrået.

- Vanligvis gjør det mer enn opp for slike sjokk. Den overordnede effekten kan til og med bli positiv, hvis man faktorerer inn gjenoppbyggingsprogrammene, fortsetter Leong.

Et eksempel på dette er Taiwan. Gjennoppbyggingsprosjektene etter at øya ble rammet av den mest dødelige tyfonen på 50 år i august er estimert til å bety at fallet i BNP vil bli 3,75 prosent i stedet for 4,04 prosent.

(saken fortsetter under bildet)

Stimulerer økonomien
Denne typen effekter har selvsagt sammenheng med de store offentlige utgiftene som myndighetene pådrar seg i gjenoppbyggingen. På samme måte som andre stimuluspakker til økonomien skaper de jobber og stimulerer til vekst, noe som kan være spesielt bra i en nedgangskonjunktur. All pengebruken kommer imidlertid ikke av myndighetenes egen lomme. Denne typen katastrofer betyr vanligvis nødhjelp fra andre land.

Norske myndigheter har nylig bestemt seg for å gi 20 millioner kroner til katastroferammede Indonesia og Filippinene.

Les mer: Norge gir 20 millioner

Leong får støtte fra Song Seng-Wun, økonom ved CIMB-GK Securities i samme land.

- Foreløpig er dette en menneskelig og ikke en økonomisk historie. Faktisk kan det komme en liten økning fra gjenoppbyggingsarbeider, sier hun til nyhetsbyrået.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere