NA24.no

Kan være slutten for AS

Sist oppdatert:
Men EUs nye selskapsform kan være et pluss for Norge, mener professor.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Alt du vil trenge for å opprette et SPE, dersom det går slik EU-kommisjonen vil, er 1 euro. Selskapet vil nesten fungere som et aksjeselskap, men selskapslovgivningen blir lik i alle EØS-land. Dermed kan et norsk selskap som ønsker å ekspandere ut av Norge, etablere SPE-er i alle EU-land, istedenfor å opprette forskjellige typer selskaper i de respektive landene.

NA24 - din næringslivsavis

Den nye selskapsformen skaper splid i Norge. I Aftenposten i går utrykte både Justisdepartementet og NHO bekymring, blant annet for at det lave kapitalkravet kan føre til at SPE-selskaper blir et redskap for useriøse aktører.

Skviser vekk AS
NHO-advokat Halvor E. Sigurdsen er, ifølge Aftenposten, også redd for at den nye ordningen vil føre til at aksjeselskapsformen blir borte i Norge.

- Når denne forordningen blir innført i Norge vil det være liten vits i å etablere selskaper som følger den norske aksjeloven, sier Sigurdsen til Aftenposten.

Positivt
Tore Bråthen, professor ved Institutt for regnskap- revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI, er derimot positivt innstilt til den nye selskapsformen.

- I prinsippet synes jeg dette er positivt, sier Bråthen til NA24.

Han mener at den nye selskapsformen innebærer et press på norske myndigheter i retning av å effektivisere norsk selskapslovgivning. Norge blir tvunget til å ta inn over seg at EU ønsker at det landet som har den beste lovgivningen på dette området, skal vinne konkurransen om selskapenes gunst.

- Denne selskapsformen er konstruert for å imøtekomme de behov næringslivet har, sier Bråthen.

Han understreker at hvis SPE er så bra som man kan håpe, kan det føre til at AS-formen blir mindre brukt.

- Den nye selskapsformen blir en reell konkurrent til AS og fører til at AS-lovgivningen må bli like attraktiv, ellers kommer interessen for norske AS til å bli redusert betraktelig, sier Bråthen.

Ingen kreditorbeskyttelse
Justisdepartementet har allerede sendt en kommentar til EU-kommisjonen hvor det fremkommer at de er bekymret for at det lave kapitalkravet kan føre til at flere SPE-selskaper blir et redskap for useriøse aktører. Bråthen mener bekymringen ikke er reell.

- Aksjekapital i seg selv representerer ingen form for kreditorbeskyttelse, sier Bråthen.

- Den kan brukes opp uansett.

Enklere å drive internasjonalt
Hensikten med den nye selskapsformen er å gjøre det enklere for små- og mellomstore selskaper å vokse, og å drive på tvers av landegrensene. I tillegg til det lave kapitalkravet er det andre fordeler, som at eierne fritt kan ta ut penger fra et SPE-selskap, så lenge de holder igjen nok kapital til å dekke selskapets forpliktelser. Til sammenligning kan et norsk AS bare dele ut fjorårets overskudd som utbytte, og man må vente til etter regnskapsåret.

- Den nye selskapsformen er generelt veldig spennende, men vi må være oppmerksom på at det er et langt stykke frem. EU har ennå ikke truffet noe vedtak. Men hvis det blir slik EU ser for seg, vil den nye selskapsformen være et pluss for norsk og europeisk næringsliv, avslutter Bråthen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere