*Nettavisen* Økonomi.

Kandidater for CO2-injeksjon

Det norske gasstransportselskapet Gassco har sett på aktuelle felt i Nordsjøen for CO2-injeksjon.

Feltene er utpekt i forbindelse med at Gassco nå har identifisert 11 verdikjeder for CO2. Verdikjedene tar utgangspunkt i både norske og utenlandske CO2-kilder. Seks felt på norsk sokkel peker seg ut som aktuelle for CO2-injeksjon.

Fem av verdikjedene kan forsynes med CO2 fra eksisterende norske kilder, de øvrige verdikjedene vil enten være avhengig av flere gasskraftverk, eller av utenlandske kilder, melder Gassco.

De aktuelle feltene er: Draugen, Gullfaks, Oseberg Øst (bilde), Brage, Gyda og Volve.

- Vi har god dialog med operatørene for feltene om etablering av verdikjeder. Det videre arbeidet frem til 1. januar 2007 vil vise om dette lar seg realisere. Men kostnadene knyttet til etablering av de ulike ledd i verdikjeden er betydelig, sier prosjektleder i Gassco, Sigve Apeland i en kommentar.

Bare for fangst og transport av CO2 anslår Gassco summer som varierer fra 8,5 til 22 milliarder kroner, avhengig av hvor mange CO2-kilder som er nødvendig for å etablere verdikjeden. For feltene vde ser på, er det snakk om investeringer på mellom 1,5 og 5 milliarder per installasjon,

- Ingen av verdikjedene som er identifisert viser et positivt bedriftsøkonomisk resultat med de forutsetningene aktørene i verdikjedene per i dag legger til grunn for investeringsbeslutninger, skriver Gassco.

Det videre arbeidet til Gassco frem til nyttår vil være knyttet til verifisering av teknologi, kostnader og inntekter.

- I tillegg vil det måtte foregå en omfattende dialog mellom aktørene i verdikjedene om mulige virkemidler som kan stimulere til positive beslutninger og fordele risiko, skriver Gassco.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag