NA24.no

Kanontall for norsk økonomi

Kronen styrker seg kraftig etter at det ble klart at det er godt driv i norsk økonomi.
Kronen styrker seg kraftig etter at det ble klart at det er godt driv i norsk økonomi. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Gjør det mye bedre enn ventet.

Torsdag har det kommet nye tall over norsk økonomi, som kan gi regjeringen grunn til å glise.

Etter flere kvartalet med dempet økonomisk vekst i Norge gjør BNP for Fastlands-Norge et overraskende byks i andre kvartal.

Ifølge SSB-tall økte BNP med 1,2 prosent, etter en oppgang på 0,5 prosent i første kvartal.

Det er klart mer enn ventet. Ifølge DNB Markets ventet konsensus en BNP-vekst i Fastlands-Norge på 0,6 prosent i andre kvartal.

I valutamarkedet gir de sterke tallene umiddelbart utslag. Mot dollar styrkes kronen med rundt 3 øre, mens kronen styrkes rundt 4 øre mot euro.

Spår nedgang
DnB Markets har sett i spåkulen.

De tror at det blir svak vekst neste år.

Et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent vil senke veksten i BNP fra 2-tallet i år til 1,6 prosent neste år, antar analytikerne i landets største bank.

Det er et svakere vekstbilde enn vi har hatt de siste årene, og svakere enn hva DnB Markets har sett for seg tidligere.

Men allerede året etter vil veksten ta seg opp igjen, skriver DnB Markets i rapporten Økonomiske utsikter, som ble presentert onsdag.

Noen av grunnene til at DnB Markets mener at det allerede i 2016 vil komme et oppsving igjen, er utsiktene til skattekutt, en fortsatt lav styringsrente og mer utlånsvillige banker.

Høyere rentebane

DnB Markets tror at Norges Bank kommer til å heve styringsrenten tidligere og raskere mer enn det Norges Bank selv la til grunn på sitt rentemøte 19. juni.

Der Norges Bank legger til grunn en styringsrente på 2 prosent ved utgangen av 2017, ser DnB Markets en sannsynlig rente på 2,75 prosent ved samme tidspunkt.

– Vi anslår at Norges Bank vil la renten ligge i ro til 2016. I mars og i september 2016 økes den med en kvart prosentpoeng hver gang – til 2,0 prosent. Deretter ser vi for oss at renten heves tre ganger i 2017, hver gang med 0,25 prosentpoeng, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal under presentasjonen av rapporten.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere