NA24.no

Kanonuke på børsen

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo Børs strevde seg i pluss på den siste dagen av en knallsterk uke.

En liten klatretur mot slutten ga et hyggelig plusstall på resultattavlen fredag. Hovedindeksen endte opp 0,45 prosent til 337,1 poeng.

Dermed var det slutt på en regelrett kanonuke på børsen. Siden forrige fredag har indeksen steget mer enn 8 prosent, og dagens sluttnotering er den høyeste siden september i fjor.

Fra bunnen i november i fjor har indeksen steget 87 prosent, men det er fortsatt langt igjen til tidenes høyeste sluttnotering på 524,4 poeng i juli 2007, en rekord som nesten ble tangert i mai 2008, før det voldsomme børsfallet startet.

NA24 - din næringslivsavis

Positive signaler
Forrige uke ble investorene skremt av flere svake makrotall, spesielt fra USA. Denne uken har stemningen vært langt bedre, og fredag kom det positive signaler fra OECD:

De ledende økonomiene i verden kan nå være i bedring eller vokse etter å ha nådd bunnen av den nåværende økonomiske resesjonen tidligere i år. Det signaliserer de ledende indikatorene fra OECD.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling viser til at tallene peker mot en bedring i de fleste utviklede økonomiene som helhet, mens Frankrike og Italia nå opplever en potensiell ekspansjon.

Les mer: Synlig bedring for utviklingen

Oljevingling
Oljeprisen falt tidligere fredag og tynget Oslo Børs, men hentet seg opp igjen utover dagen, og er nå lite endret i forhold til nivået torsdag.

OECD-landenes energivaktbikkje, det internasjonale energibyrået IEA, justerer i oktoberrapporten opp sine etterspørselsprognoser for olje i det de ser økt etterspørsel som følge av stigende økonomisk aktivitet i kjølvannet av finanskrisen.

Les mer: IEA ser økt oljeetterspørsel

Høyere prisvekt
I Norge var det fokus på overraskende høy inflasjon. Konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energi steg fra august til september. Mens årstakten endte på 2,3 prosent for de 12 siste månedene til august, så endte den på 2,4 prosent i september, opplyser SSB. Makroøkonomene hadde på forhånd ventet at kjerneinflasjonen skulle ende på 2 prosent i september

Les mer: - Renteheving er spikret

Nytt søkelys på DNO
DNO-aksjen falt etter at Økokrim har valgt å innlede en etterforsking etter at DNO solgte 43,9 millioner egne aksjer. Kjøperen var i første omgang de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG), men de kjøpte på vegne av det tyrkiske selskapet Genel Enerji som senere ble partner med DNO og KRG i Nord-Irak.

Les mer: Økokrim etterforsker DNO

Siste utvikling i saken nå er at DNO ber Økokrim etterforske Oslo Børs for mulige lekkasjer i DNO-saken.

Aksjekursen i DNO falt fredag 6 prosent til 4,86 kroner.

Les mer: Ber Økokrim etterforske Oslo Børs og Økokrim avviser DNOs kritikk

Norsk Hydro falt 1,7 prosent til 41,76 kroner. Det skjer til tross for at JP Morgan har valgt å oppgradere anbefalingen til nøytral fra undervekt. Kursmålet er samtidig jekket opp til 46 kroner fra 33 kroner.

Les mer: Hever Hydroaksjen

Av de andre tunge aksjene kan det nevnes at StatoilHydro steg med 1,5 prosent til 132,90, DnB Nor med 3,0 prosent til 72,80 og Fred. Olsen Energy med hele 5,7 prosent til 227,10. På minussiden finner vi for eksempel Yara, som falt 2,3 prosent til 184,60 og REC, som endte ned 2,5 prosent til 42,48 kroner.

SeaBird Exploration, som har opplevd en fryktelig nedtur de siste årene, steg hele 24 prosent fredag til 2,70 kroner. Det kom ingen spesielle nyheter om selskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere