*Nettavisen* Økonomi.

Kaoset koster ti mill. per dag

Foto: (NA24)

Snøkaoset herjer med forsikringsselskapenes lommebøker.

29.10.08 17:25

Mange tusen nordmenn på sør- og østlandet våknet opp med sjokk og vantro onsdag. Hager som ikke hadde blitt rakt og søppelet i veikantene var ikke lenger synlige. Men for mange var nok det største problemet at bilen enda var ikledt sommerdrakt.

NA24 - din næringslivsavis

Og det kan fort bli dyre saker.

Kraftig kostnadsvekst
- Vi vet at denne typen snøkaos over det sentrale østlandsområdet normalt fører til en økning for skadeforsikringsbransjen på minst 30 prosent, eller minst ti millioner kroner ekstra, for en dag. Hvor mye og hvor bredt dagens snøfall vil koste vet vi ikke enda, men sånn som det ser ut i øyeblikket, der det har snødd helt ned i fjæresteinene, er det ensbetydende med kaos og masse skader, sier pressekontakt Jack Frostad hos If til NA24.

Onsdag har det blitt meldt om fullstendig kaos etter at biler, busser og vogntog med sommerdekk har kjørt i grøften.

- Kostnadene knyttet til starten på vinteren er veldig forskjellige fra år til år. Vi har sett at når første snøfall har kommet veldig tidlig blir det dyrere mens det er spesielt gunstig når dette har kommet i helger og på dager da mange ikke må kjøre bil, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For et par år siden var det særdeles gunstig da den første snøen kom tidlig søndag morgen, noe som gjorde at mange fikk bruke søndagen til å skifte til vinterdekk. I år hvor det er mye is på veiene før snøen kommer påvirker dette også takten av skifte av vinterdekk, noe som fører til færre skader, opplyser Frostad.

- Gambler med sommerdekk
- Det er altfor mange som altfor lenge gambler på å kjøre med sommerdekk. Dersom det er 100 prosents årsakssammenheng mellom skaden og bruk av sommerdekk så kan ulykken bli vurdert som grovt uaktsom, noe som kan gå ut over forsikringsutbetalingene, hevder Frostad.

Til de som har bulket med sommerdekk og er nervøse for utbetalingene har imidlertid Frostad noen betryggende ord på lur.

- Den første snøen kommer uansett veldig overraskende. Så da er vi litt mer vurderende, sier han.

Men selv om finanskrisen fortsatt herjer verden som en mare er ikke det ensbetydende med at resultatene forverres for skadeforsikringsbransjen.

- Nedgangstidene kan føre til færre skadesaker. Vi har tidligere sett at nedgangstider har ført til at folk tar bedre vare på tingene sine og at det dermed har blitt mindre skader, men vi venter spent på utviklingen. Skadekostnadene utgjør 75 prosent av utgiftene vi har, sier Frostad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag