NA24.no

Kaoset råder i Hellas

(Reuters)
Sist oppdatert:
Det skal være stor uenighet om hvem som blir utnevnt til ny statsminister.

Det ble onsdag ettermiddag meldt at greske ledere skal ha kommet til enighet om en samlingsregjering, eller en såkalt «100-dagersregjering», som skal styre landet fram mot nyvalg i februar.

Partilederne skal også ha blitt enige om at det er den parlamentariske lederen, Filippos Petsalnikos, som skal lede den nye regjeringen, ifølge Reuters.

- Vi har blitt enige om Petsalnikos, men ting kan forandre seg mellom nå og når statsministeren møter presidenten, sa en kilde nær forhandlingene. Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones, syns opposisjonen det er greit med Petsalnikos som statsminister.

Uklare meldinger
Like etter Georgios Papandreus møte med president Karolos Papoulias, blir det meldt at flere er imot Petsalnikos som statsminister.

Dow Jones melder at flere ministere, spesielt ifra sosialistpartiet, nekter å støtte Petsalnikos som statsminister.

Nyhetsbyrået melder de heller vil ha Lukas Papademos, tidligere viseformann i den europeiske sentralbanken, som statsminister.

Det meldes også at Papandreou nå muligens vil vurdere sin beslutning om å utnevne Filippos Petsalnikos.

Opposisjonsleder, Antoni Samaras, sier imidlertid at han ikke har noen problemer, uansett hvem som skulle bli statsminister i samlingsregjeringen.

Han mener det viktige er at Hellas mottar den neste utbetalingen av krisepakken.

Papandreu bekrefter valg
Den utgående statsministeren Georgios Papandreou og opposisjonsleder Antonis Samaras har vært låst i samtaler siden søndag, om hvem som skal lede den nye regjeringen fram til landet skal avholde valg i februar.

I en TV-sendt tale, uttalte Papandreou seg om valget.

- Vi vil ta de nødvendige skrittene sammen med nasjonalt samhold, for å sikre gjennomføringen av EUs krav, som tilbyr vårt land sikkerhet i en vanskelig tid, uttalte Papandreou, ifølge Wall Street Journal.

- Det var tydelig at for å oppnå dette, måtte vi bli enige om en person som ville forene oss og ville bli støttet av alle. Jeg tror valget vi har tatt er i tråd med institusjonene og vil styrke de demokratiske institusjonene, sa Papandreou, uten å avsløre hvem som har blitt valgt som statsminister.

Ikke forhåndsfavoritt
Det virker imidlertid som om den avgående statsministeren er fornøyd med valget som er tatt.

- I dag har vi, til tross for vår politiske og sosiale forskjeller, satt til side konfliktene. Vi har samlet en regjering med politisk styring, som går utover partier og personlige meninger, uttalte Papandreou, ifølge Wall Street Journal.

Et hett navn har tidligere vært Lukas Papademos, tidligere viseformann i den europeiske sentralbanken og nå rådgiver for Papandreou. Men det ser nå ut til at det blir Petsalnikos, som tilhører partiet Pasok, som blir Hellas' nye statsminister.

Når det gjelder den nye regjeringen, skal både sosialistene og de konservative være representert.

Den nye regjeringen skal sikre at landet får sin sjette utbetalingen av EUs krisepakke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere