*Nettavisen* Økonomi.

Kaostrader ga rentekutt?

Foto: (Scanpix)

En ukjent fransk trader kan ha utløst tirsdagens omdiskuterte rentekutt i USA.

25.01.08 15:33

(NA24-KOMMENTAR): Torsdag ble det klart at 31-årige Jérôme Kerviel, en bortgjemt trader i den franske storbanken Societe Generale, har prestert å påføre banken et tap på 4,9 milliarder euro, 40 milliarder kroner, ved å gamble på futures på aksjeindekser.

Først er det vantroen: Hvordan er det mulig – etter Nick Leeson og Barings, etter Enron og til og med etter Terra-kommunene? Hvordan er det mulig at en trader, angivelig på egenhånd, kan gjemme vekk et potensielt tap på 40.000.000.000 kroner gjennom fiktive handler?

Så er det komikken: Som at bransjetidsskriftet Risk Magazine nå i januar tildelte Societe Generale prisen «Equity Derivatives House of the Year». Det er nettopp dette området hvor banken nå har gått på sin gigantsmell. I artikkelen får Societe Generale skryte av sin kløktige risikohåndtering og sine små tap.

Dumpingsalget
Men så kommer ettertanken: Banken oppdaget det første tegnet på at noe var galt fredag kveld. Søndag ble den franske sentralbanken informert, og Societe Generale fikk tillatelse til å vente med å informere markedet til man hadde kommet seg ut av posisjonene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det siste innebar massive salg, og disse ble påbegynt mandag. Denne dagen opplevde børsene i Europa det verste fallet på lange tider. I USA var markedene stengt på grunn av Martin Luther King Jr Day, men sentralbanksjef Ben Bernanke fulgte spent med på utviklingen i andre verdensdeler. Derimot var den amerikanske sentralbanken ikke informert om storsalget fra Societe Generale, er det blitt opplyst i ettertid.

Rentekuttet
Klokken 18 USA-tid ble rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken innkalt til et hastig videomøte, og tirsdag morgen offentliggjorde banken et drastisk rentekutt på 0,75 prosent til 3,50 prosent.

Dette var det største rentekuttet noensinne utenom et ordinært rentemøte, og første gang siden terrorangrepene 11. september 2001 at renten i det hele tatt ble kuttet utenom et ordinært møte.

Mange syntes allerede da at dette luktet vel mye av en panisk redningsaksjon for børsene, spesielt siden kuttet kom bare en uke før det uansett skulle avholdes ordinært rentemøte.

Kritikerne påpekte at den amerikanske sentralbanken har som mandat å holde lav inflasjon og høy økonomisk aktivitet, men slett ikke å redde dumdristige aksjespekulanter i trøbbel.

Tvilsomt grunnlag?
Og bedre blir det ikke hvis det viser seg at børsraset mandag hadde vel så mye å gjøre med dumpingsalg fra Societe Generale som med bekymring for kredittkrise eller resesjon i USA.

Det vil nok også bli reist spørsmål om hvorvidt den amerikanske sentralbanken konfererte med sine europeiske, ikke minst franske, kolleger – og hva disse eventuelt fortalte - eller unnlot å fortelle - om informasjonen de hadde mottatt fra Societe Generale.

Ben Bernanke er allerede blitt kritisert for å være for sen til å innse omfanget av kredittkrisen som utviklet seg i fjor. Nå har han endelig vist handlekraft, men så blir det altså et spørsmål om det skjedde på tvilsomt grunnlag. Det kan svekke tilliten ytterligere.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Hvor går renten?
Kloke ord om børsen
30 års famling i skolen
REC-raset
Hvor lur er du egentlig?

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.