*Nettavisen* Økonomi.

Kapret meglertronen

Foto: Scanpix

Det så mørkt ut, men SEB Enskilda knuste konkurrentene i løpet av fjoråret.

02.01.08 13:55

Konkurrentene tappet SEB Enskilda for meglerstjerner i løpet av året som gikk. Likevel maktet meglerhuset å innta omsetningstoppen i Norge i 2007.

NA24 - din næringslivsavis

DnB Nor vippet av tronen
SEB Enskilda er største meglerhus basert på en markedsandel av omsetningen på 8,54 prosent i 2007.

Det fremgår av Oslo Børs` meglerstatistikk som ble lagt frem onsdag.

I tetsjiktet bak SEB fulgte Carnegie (8,05 prosent), ABG Sundal Collier (7,37 prosent). DnB Nor som i 2006 var største meglerhus, ble i løpet av fjoråret henvist til en fjerdeplass og en markedsandel på 6,85 prosent. Morgan Stanley & Co International er nummer fem på listen med sin andel på 5,92 prosent.

Stolleken
Det har vært et hektisk år i megler-Norge med nyetableringer og en durabelig stollek.

To meglerhus satset ekstra tungt på å vinne denne blant flyttevillige meglerne og analytikere. Da overgangsvinduet åpnet på vårparten var Handelsbanken og det nystartede meglerhuset Arctic Securities blant de ivrigste til å åpne pengeboken.

Brøt ut
Meglernestor Mads Henrik Syversen brøt sammen med corporatesjef Petter Bakken ut av SEB Enskilda og dannet Arcitic Securities med Carnegies gullgutt Gaute Eie. Med på laget i Arctic ble også Jon Gunnar Pedersen og JP Morgans Anders Eivind Eide. De hentet inn en rekke meglere og analytikere samt andre nøkkelpersoner til funksjoner som skal til for å drifte et meglerhus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et stykke opp
Arctic har ambisiøse mål, og skulle i løpet av ett år bli blant de beste og største meglerhusene. Den ferske statistikken fra Oslo Børs viser at de har et lite stykke opp. I desember var Arctic Securities det 12. største meglerhuset med en omsetning på 14,14 milliarder kroner. Det tilsvarer 3,51 prosent av markedet. I løpet av de månedene meglerhuset var aktivt hadde de en andel på 1,43 prosent i 2007. Det betyr at det var 22 andre meglerhus som var større enn Arctic.

Handelsbanken
Det var likevel Handelsbanken som var de ivrigste på overgangsmarkedet. Det svensk-norske meglerhuset bladde opp rundt 10 millioner kroner for å sikre seg DnB Nors meglertopp Ståle Bjørnstad. Det stoppet ikke der for Handelsbanken. Det ble kåret til den uoffisielle vinneren i øvelsen der de lokket til seg blant de fremste meglerne og analytikerne i det norske aksjemarkedet.

Handelsbanken har likevel ikke klart å bevege seg stort på listen over de største meglerhusene. I desember inntok de 14. plassen med en omsetning på 12,93 milliarder kroner. Markedsandelen for hele 2007 ble på 2,42 prosent. I 2006 hadde de 2,35 prosent av omsetningen på Oslo Børs.

Også størst i desember
I desember hadde SEB Enskilda en markedsandel på 8,5 prosent av den offisielle omsetningen, og var dermed det største meglerhuset på Oslo Børs også i desember. Gjennom dette meglerhuset ble det omsatt aksjer for 34,2 milliarder kroner, mens den totale omsetningen i desember var på 402,7 milliarder kroner.

På plassene bak SEB i desember fulgte ABG Sundal Collier og Carnegie med henholdsvis 7,79 og 7,43 prosent av omsetningen.

Basert på antall transaksjoner troner nettmegleren Nordnet øverst i 2007 med 9,50 prosent.

Meglerhus

Andel av omsetning i 2007 (prosent)

SEB Enskilda

8,54

Carnegie

8,05

ABG Sundal Collier

7,37

DnB Nor

6,85

Morgan Stanley

5,92

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag