NA24.no

Kåre Valebrokk truet med å flytte TV 2 fra Bergen

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Ikke til Oslo. Men til London.

«Kåre Valebrokk hadde aldri planer om å flytte TV 2 fra Bergen. Han så verdien av å ha et tyngdepunkt utenfor Oslo», skriver journalist og biograf Frank Rossavik (Twitter: @rossavik) i den nyutgitte boken sin om Kåre Valebrokk.

Men han kunne, i samtaler med politikere, true med å flytte TV 2 om ikke kanalen fikk det som den ville. «Også slik var hovedkontoret på Vestlandet en ressurs», skriver Rossavik.

Artikkelen er levert av Bergensavisen

Dårlig butikk
I Bergen fryktet vi at hovedkontoret skulle bli flyttet til Oslo, men i møter i Oslo truet TV 2 med å flytte til London.

En gang på slutten av 1990-tallet satt jeg på politikernes side av bordet. Jeg var vararepresentant til Stortinget, og var med på et møte mellom politikerne og TV 2 i Oslo.

Vi i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen satt benket, mens Kåre Valebrokk prøvde å skremme oss med hva som kunne skje hvis konesjonskravene ble for tøffe.

TV 2s tillatelse til å drive riksdekkende, reklamefinansiert fjernsyn var i ferd med å løpe ut. Den TV- kanalen hadde, ville løpe ut i 2001. Nå var spørsmålet hvilke krav staten skulle stille til TV 2.

For mange krav om barne-TV på norsk, samiske programmer, nynorsk teksing og reklamefrie flater kan være dårlig butikk.

Butikk kunne Valebrokk en god del om. Det han ikke kunne om TV, fikk han hjelp til. Jeg er ganske sikker på at det var TVs informasjonsmann, Rune Indrøy, som hadde laget foilene for Valebrokk til dette møtet.

For mye innblanding fra myndighetene kunne ikke bare føre til at TV 2 måtte flytte hovedkontoret sitt til Oslo, fortalte Valebrokk.

Det hele kunne ende med at TV 2 måtte flytte til London, og sende derfra, slik at kanalen slapp å forholde seg til kravene fra norske myndigheter.

Selv satt jeg lutter øre, og hadde sikkert mer enn nok med å spise smørbrødet mitt på en dannet måte. Noen av det mer erfarne politikerne reagerte på London-truslene. Kanskje var det like greit at noen andre enn TV2 fikk konsesjonen fra 2001?

TV2-sjefens London-trussel
En av kanalens hovedkonkurrenter på denne tiden, TV 3, sendte fra London. Det gjør de fortsatt, og TV 3 forholder seg til britiske reklameregler.

Valebrokk forsikret at det var veldig viktig for TV 2 å få ny konsesjon, men at politikerne ikke måtte være for strenge.

Valebrokk sa også at konsesjonen var viktig for TV 2 fordi den gir legitimitet. En kanal med konsesjon får et slags «offentlig godkjent»-stempel. For TV 2 kunne stempelet bety penger i kassen.

TV 2 fikk fornyet konsesjonen sin. I den omtalte runden var de faktisk den eneste søkeren.

Etter en forhandlingsrunde med departementet der Kåre Valebrokk ifølge boken ikke deltok, fikk kanalen det mye som den ville.

«Resultatet ble utmerket for TV 2, en liste over vagt formulerte forpliktelser.

«TV 2 skulle «jevnlig» sende aktualitets- og dokumentarprogram mer, og like «jevnlig» ha norskspråklige sendinger for ungdom, og så videre», skriver Rossavik.

«Det kom ingen nærmere spesifisering av hva «jevnlig» skulle bety.

Jeg blir så gal
I boken sin forteller Rossavik at de lokale bergensmedienes fokus på lokalisering, gikk Valebrokk på nervene. I et intervju med BT sa han:

«Hvis ikke Bergen rister av seg det mindreverdighetskomplekset byen har - om at alle vil flyttte herfra, ja da blir jeg gal. Siter meg på det. Jeg blir gal.»

Han likte dårlig at mediene kunne få seg til å telle ansatte på TV 2-kontorene i Oslo og Bergen, sammenligne tallene og tolke Oslo-økninger som at Nøstet-kanalen var i ferd med å flytte til hovedstaden.

En av Valebrokks fanesaker i TV 2 var at kanalen skulle satse på nyheter. TVs egen nyhetskanal hadde sin første sending i 2007, det samme året som Kåre Valebrokk gikk av.

Slaget på solstrand
Rossavik vier ellers god plass til til maktkampen mellom Kåre Valebrokk og Finn H. Andreassen.

På et saminar på Solstrand i Os 11. mai 2000 ble det tydelig at de to lederene var uenige om viktige valg.

Valebrokk sa på seminaret at det var enighet i ledelsen om å ta Per Ståle Lønning-programmet Sentrum av plakaten. Andreassen opponerte og sa at de ikke hadde vært enige om denne avgjørelsen.

Konfrontasjonen i plenum på Solstrand markerte slutten på en langvarig konflikt mellom de to.

Uken etter Solstrand-seminarte ble Andreassen kalt inn på kontoret til Valebrokk.

Da Andreassen gikk ut igjen var det uten jobb i TV 2, men med et sluttvederlag på 2,5 millioner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere