*Nettavisen* Økonomi.

Karita fjerner «hustrubidrag»

Statsråd Karita Bekkemellem vil gjøre en rekke endringer i bidragsreglene.

22.12.06 14:48

Bekkemellem (Ap) vil endre bidragsreglene slik at det blir tatt hensyn til at samværsforeldre også har boutgifter for barna. Det ekstra fradraget vil slå ut ved samvær fra det fjerde døgnet. Men Bekkemellem kan ennå ikke si hvor mye penger det dreier seg om.

- Det er ikke snakk om et enormt beløp. Men det er viktig at vi slår fast at en er en viktig omsorgsperson, selv om en ikke har det daglige ansvaret for barnet. Derfor kan jeg ikke akseptere at én av foreldrene skal få fordel ved boutgfiter, sier Bekkemellem til Nettavisen.

Barne- og likestillingsministeren la fram endringene i bidragsregelverket på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Mindre bidrag for rike
Bekkemellem vil også fjerne det ekstra tillegget som foreldre som tjener over 670 000 kroner hittil har betalt.

- Vi fjerner adgangen til dette ekstra bidraget fordi det oppfattes som et «hustru-bidrag», sier Bekkemellem.

Vil hjelpe foreldre med dårlig råd
Bekkemellem også foreta følgende endringer i bidragsreglene:

¿ Minsteinntekten for når du har krav på fullt forskudd på bidrag og når du skal slippe å betale gebyr, økes fra 130.000 til 170.000 kroner. (Dette betyr at staten vil betale barnebidraget i tilfeller der bidragspliktig tjener under 170.000 kroner. Barn over elleve år vil også få 310 kroner mer i måneden).

¿ Dersom man velger å være hjemme med nytt barn med ny partner skal dette ikke få konsekvenser for bidraget.

¿ Bedre service for brukerne, og automatisk justering når barna passerer en aldersgrense (Dette betyr at partene fortsatt må betale ett gebyr på 860 kroner hvis de trenger hjelp fra NAV til å bli enige om barnebidraget. Men hvis de trenger hjelp flere ganger bli gebyret 200 kroner)

¿ Det åpnes for at begge parter kan søke særtilskudd for å få dekket konfirmasjonsutgifter – der partene ikke er enige om en felles konfirmasjonsfeiring

Samme grad av samvær
Bakgrunnen for endringene som Bekkemellem nå er gjør, er en evaluering av bidragsreformen som ble innført i 2003. Evalueringen viser at reformen ikke har økt konfliktnivået blant foreldre. Dessuten har omfanget av samværet endret seg i liten grad, men det synes å ha økt noe, opplyser Bekkemellem.

Dermed kan det se ut som om spådommene om at foreldre ville hindre samvær med ekspartneren for å få mer bidrag/ ønske så mye bidrag som mulig for å få ned bidragsbeløpet, ikke har slått til.

- Jeg vet at det er mange skjebner. Jeg velger å tro kjærligheten til barnet er så sterkt at den er der også etter at kjærligheten til partneren tar slutt. Reformen var en riktig og nødvendig modernisering. Den har stort sett virket etter målsettingen, sier Bekkemellem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.