NA24.no

Kaster bensin på «Sp-bålet»

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Kraftbedriftene visste at pengene gikk til valgkamp, sier Ivar Egeberg.

Tidligere generalsekretær i Senterpartiet, Ivar Egeberg, har endelig kommet til torgs med sin forklaring på hva som skjedde rundt den mye omtalte støtten til Senterpartiets prosjekt om fornybar energi.

Hvis Egebergs uttalelser stemmer, slår det bena under forklaringene til de kommunalt eide kraftselskapene Eidsiva og Troms Kraft, i tillegg til de andre samarbeidspartnerne.

Så langt har kraftselskapene hevdet at deres pengestøtte i sin helhet skulle gå til prosjektet om fornybar energi, og ikke til Senterpartiets valgkamp.

Les hele redegjørelsen fra Troms Kraft her

Nå hevder Egeberg noe helt annet.

- Hadde en dobbeltfunksjon
Egeberg sier at samarbeidspartnerne visste at pengestøtten hadde en dobbeltfunksjon.

Først skulle pengene gå til en rapport om fornybar energi, og her er alle enige. Egeberg hevder imidlertid også at overskuddet, altså det som ble igjen etter at rapporten var produsert, i sin helhet skulle gå til Senterpartiets valgkamp.

- Det er selvsagt at disse pengene skulle gå til fornybar energi-prosjektet, samtidig som de skulle gå til vår valgkamp. De hadde en dobbeltfunksjon, sier Egeberg til NA24.

- Visste de som gikk inn med støtte i prosjektet at pengene skulle brukes til valgkampen?

- Ja, det var klart at overskuddet fra prosjektet gikk til oss, og som vi kunne bruke i valgkampen. Det er klart at hvis vi gjorde det billig, ville vi kunne bruke de midlene, sier Egeberg.

- Ikke til valgkampen
Uttalelsene til Egeberg er stikk i strid med hva Eidsiva og Troms Kraft tidligere har hevdet.

Konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft skrev i sin redegjørelse 14. september at:

«midlene skulle gå til forskning og utarbeidelse av rapporten, ikke til Senterpartiet. Det var aldri tenkt eller ment at tilskuddet skulle benyttes til valgkamp».

Les hele redegjørelsen her

Troms Kraft støttet prosjektet med 200.000 kroner, mens Eidsiva gikk inn med 500.000 kroner. Andre samarbeidspartnere var Felleskjøpet Agri, Småkraftverkforeninga og Glommen Skog. Dagbladet har tidligere skrevet at Senterpartiet brukte fattige 43.202 kroner av de 909.000 kronene de fikk inn til å produsere en brosjyre og en informasjonsfilm. Resten gikk til valgkampkassen til Senterpartiet.

Hvis Egebergs uttalelser er riktig, gikk dermed samarbeidspartnerne inn med en betydelig valgkampstøtte, skjult under et fornybar energi-prosjekt.

Les hva NA24s kommentator Are Slettan tidligere har skrevet om saken: Senterpartiets triksekultur

Trengte penger
Egeberg forklarer at Senterpartiet trengte penger til den kommende valgkampen.

Han forsøkte først å få inn penger fra partiets nærmeste samarbeidspartnere, landbruksorganisasjonene.

Da dette ikke gikk, ringt han til selskaper som kunne knyttes opp mot fornybar energi.

Kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft sier til NA24 at hun ikke vil uttale seg om Egebergs påstander før Ernst & Young har gjort ferdig sin undersøkelse av saken.

Kommunikasjonssjef Inge Møller i Eidsiva sier til NA24 at «vi fastholder at omkostningene i sin helhet skulle gå til prosjektet». Han vil ikke gå inn og tilføre saken noe mer nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere