*Nettavisen* Økonomi.

Kaster bulkskip på båten

New York-noterte DryShips kvitter seg med 12 store bulkskip og -nybygg.

22.01.09 15:34

Den greske rederen George Economous New York-noterte bulkrederi DryShips Inc føler nå presset fra det depressive tørrlastmarkedet og tar smellen med å komme seg ut av kjøp og nybygging av 12 store bulkskip i capesize-klassen. Dette er skip på over 170.000 dødvekttonn.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Bulkmarkedet har siden toppen i fjor vår kollapset fullstendig i forbindelse med at finanskrisen har slått innover verdensøkonomien. Samtidig med ratefallet har også skipsverdien rast og behovet for å bygge nye skip er fullstendig forduftet. For et knapt år siden kunne capesize-skip sluttes på 200.000 dollar per dag, mens ratene nå ligger under 15.000 dollar per dag.

Todelt plan
DryShips har i den forbindelse vedtatt tiltak som skal redusere planlagte investeringer i nye skip med 1,5 milliarder dollar, eller 10,5 milliarder kroner. Reduksjonen av flåten er imidlertid langt fra gratis, og rederiet varsler nå stopp i utbytteutbetalingene etter flere gode år.

Rederiets plan er todelt. Det første elementet er at DryShips overfører tre capesize-nybygg med tilhørende eierselskaper mot å betale kjøper 116,4 millioner dollar inkludert kjøpers overtagelse av depositumet verftet allerede har mottatt.

Det andre elementet er en kansellering av avtalen rederiet inngikk i fjor høst om overtagelse ny capesize bulkskip og nybygg formidlet av hovedaksjonær Economous Cardiff Marine. DryShips skulle opprinnelig ha betalt 1,17 milliarder dollar for skipene inkludert veortagelse av gjeld på 478 millioner dollar. Oppgjøret skulle skjedd med trykking av 19,4 millioner nye aksjer i rederiet.

Aksjeerstatning
Nå får selgerne i stedet utstedt 6,5 millioner aksjer som erstatning for kansellering som de pålegges å eie i minst seks måneder. I tillegg får Economous selskaper tegningsretter på 3,5 millioner aksje i DryShips som har tegningskurs på 20 til 30 dollar og løper i 5 år. DryShips-aksjen endte onsdag på 14,50 dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Samtidig med kanselleringene og salget så varsler DryShips en kraftig resultatsmell. Mens ordinær drift er ventet å gi et overskudd på 35-39 millioner dollar, vil bunnlinjen inkludert ekstraordinære poster vise minus 380 til 431 millioner dollar.

Foruten tapene på de tre capesize’ene bekrevet over, så kommer et tap på 160 millioner dollar fra salget av fire panamax-skip i fjerde kvartal og urealisert tap på renteswapper på 177 millioner dollar. Rederiet vurderer i tillegg en goodwillnedskrivning etter kjøpet av riggselskapet Ocean Rig ASA.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.