NA24.no

Kaster en halv mrd etter bøndene

Sist oppdatert:
Maten din blir dyrere.

Fredag ettermiddag ble det klart at norske bønder får en halv milliard kroner i ekstrakompensasjon for høye kunstgjødselpriser.

NA24 - din næringslivsavis

Kravet var 615 millioner, og norske bønder vil nå presse Yara for å få de siste kronene som prisreduksjon på kunstgjødselet.

– Prisene på kunstgjødsel er i dag på et uakseptabelt høyt nivå, og vi mener derfor det er rett å legge press på markedsaktørene. Vi forventer en klar prisnedgang før vårens jordbruksoppgjør, seier Pål Haugstad, leder i Norges Bondelag til Nationens nettutgave.

Grunnen til kompenseringen er at Felleskjøpet på slutten av oktober gjorde en avtale med Yara som låser gjødselprisen fram til 1. juli i år. Avtalen legger prisnivået per 1. juli i fjor til grunn.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Siden den gang har prisen på ulike gjødseltyper gått rett i kjelleren, og bøndene blir dermed sittende igjen med en smell. Grunnen til at man valgte en langsiktig avtale var imidlertid å sikre forutsigbarhet, og da prisene føk i været alle andre steder i verden i fjor vår, gjorde ikke prisene det samme i Norge.

Dette er nå åpenbart glemt.

– Yara og Felleskjøpet skal sette ned prisen. Og det skal de gjøre raskt. Kostnadsnivået på kunstgjødsel er urimeleg høyt, sier Ole-Anton Teigen, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Nationens nettutgave.

Som en konsekvens av oppgjøret kommer matprisene til å øke fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere