*Nettavisen* Økonomi.

Kaster en halv mrd etter bøndene

Maten din blir dyrere.

09.01.09 18:13

Fredag ettermiddag ble det klart at norske bønder får en halv milliard kroner i ekstrakompensasjon for høye kunstgjødselpriser.

NA24 - din næringslivsavis

Kravet var 615 millioner, og norske bønder vil nå presse Yara for å få de siste kronene som prisreduksjon på kunstgjødselet.

– Prisene på kunstgjødsel er i dag på et uakseptabelt høyt nivå, og vi mener derfor det er rett å legge press på markedsaktørene. Vi forventer en klar prisnedgang før vårens jordbruksoppgjør, seier Pål Haugstad, leder i Norges Bondelag til Nationens nettutgave.

Grunnen til kompenseringen er at Felleskjøpet på slutten av oktober gjorde en avtale med Yara som låser gjødselprisen fram til 1. juli i år. Avtalen legger prisnivået per 1. juli i fjor til grunn.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Siden den gang har prisen på ulike gjødseltyper gått rett i kjelleren, og bøndene blir dermed sittende igjen med en smell. Grunnen til at man valgte en langsiktig avtale var imidlertid å sikre forutsigbarhet, og da prisene føk i været alle andre steder i verden i fjor vår, gjorde ikke prisene det samme i Norge.

Dette er nå åpenbart glemt.

– Yara og Felleskjøpet skal sette ned prisen. Og det skal de gjøre raskt. Kostnadsnivået på kunstgjødsel er urimeleg høyt, sier Ole-Anton Teigen, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Nationens nettutgave.

Som en konsekvens av oppgjøret kommer matprisene til å øke fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag