*Nettavisen* Økonomi.

Kaster samtlige meglere på dør

Konsernsjef Martin Mæland kan se tilbake på et glimrende OBOS-år i 2006. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen (OBOS)

Obos trekker seg ut av Exact-kjeden og meglerne får fyken.

25.02.09 15:42

På et allmøte onsdag morgen fikk alle ansatte i Exact Eiendomsmeglere vite at de mistet jobben. Obos er gått lei store tap og kaster kortene.

NA24 - din næringslivsavis

Eiendomsmeglerkjeden omdannes nå til en franchisekjede, og Exact-meglerne tilbys å overta sine respektive kontorer for å drive disse på franchisebasis, mens Obos trekker seg ut som eier.

Som en følge av dette får de ansatte i Exact oppsigelse fra sine stillinger i Exact-Obos Eiendomsmeglere AS, men får tilbud om å overta kontorene på franchisebasis, heter det i en pressemelding fra Obos.

Beslutningen kommer som en følge av den negative utviklingen i Exact over flere år og de negative resultatene for 2008. Exact har de siste fire årene gått med stadig større underskudd.

- I disse årene har det vært gjort mange forsøk på å snu den negative trenden, uten at det har ført fram, sier konsernsjef Martin Mæland i Obos.

År på år med tap
I 2008 var underskuddet i Exact på 32,4 millioner kroner. Uten kapitaltilførselen fra Obos for å dekke det løpende underskuddet fra Exact-delen av selskapet, ville Exact-Obos Eiendomsmeglere AS vært konkurs i dag.

- Vi har tapt penger i Exact de siste fire årene. Vi har prøvd å snu utviklingen, men erkjenner at vi ikke har lyktes med det, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i Obos til NA24.

Ifølge Pettersen gikk Exact med 1,9 millioner kroner i minus i 2005, 4,8 millioner i minus i 2006, resultatet forverret seg i toppåret i boligmarkedet 2007 til 11 millioner i minus, før 2008 endte i elendige 32,4 millioner i tap. Tilsammen utgjør dette like over 50 millioner kroner.

- Vi har nådd det punktet at vi ser at vi ikke vil overføre mer penger fra eieren Obos til denne delen av selskapet, fastslår Pettersen.

Klikk på bildet for å forstørre.

67 ansatte berøres
Det er nå 11 kontorer som fristilles og der de ansatte får tilbud om å overta. Totalt berører dette 67 ansatte, fra meglere og meglerassistenter, til salgsavdeling og ledelse.

- Exact har gått med tap i en tid der boligmarkedet i Norge nærmest eksploderte. Har selskapet vært for dårlig drevet?

- Nei, jeg tror ikke det. Det er vanskelig å si hva som er grunnen. Hadde vi visst årsakene, hadde vi funnet løsningen. Vi må bare erkjenne at denne biten av meglerdelen vår har vi ikke greid å drive tilfredsstillende. Jeg vil ikke spekulere på årsakene, sier Pettersen.

- Riktig avgjørelse
- Det er lite som overrasker i eiendomsmeglerbransjen nå for tiden, og dette er neppe den siste gangen vi ser omstruktureringer i bransjen. Bransjen har endret seg, sier Christian Dreyer, daglig leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, til NA24.

- Etter det jeg hører har Obos tapt penger i en lengre periode i Exact, og da er det fornuftig å trekke seg ut. Det er ingen som driver business for å gå med store underskudd, sier Dreyer videre.

Meglerkontorene skal nå gjøres om til franchisekontorer, og meglerne vil selv få ansvaret for både inntekter og kostnader.

- I utgangspunktet er det rimelig enkelt å opprette et franchisekontor, men i dagens marked er det en helt annen ting å holde det i gang, sier Dreyer.

Les mer her: - Fornuftig å legge ned Exact

Ikke overrasket
Avdelingsleder ved meglerkontoret i Oslo Sentrum, Ole Kristian Braaten, sier til NA24 at beskjededen om nedleggelse ikke kom overraskende på, men at beslutningen fikk blandet mottagelse.

- Vi fikk vite om dette på et allmøte i dag morges, og vi hadde vel egentlig forventet det. Økonomien har ikke vært bra de siste årene. I tillegg har man nevnt mulighetene for en restrukturering på ledermøter, sier Braaten.

- Jeg ser på dette som en kjempemulighet. Det tror jeg også veldig mange av de erfarne gjør. Dette er imidlertid et usikkert marked, og det kan nok skremme noen, folk taklet beslutningen på forskjellig måte i dag morges. Det er likevel et marked – folk selger og kjøper boliger.

Bidrar med starthjelp
- Obos vil bidra med oppstartshjelp for hver enkelt franchisetaker, sier Mæland. Allerede i dag drives fire Exact-kontorer på franchisebasis.

I løpet av det siste året har det blitt skutt inn friske millioner ved to anledninger. Dette var likevel ikke nok til å redde selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Satser videre
- All erfaring viser at folk blir vesentlig mer motiverte til å skaffe seg flere kunder for å øke inntektene og å spare driftsinntekter når resultatene går direkte på egen lommebok, sier Mæland.

Eiendomsmegling vil fortsatt være et satsingsområde for Obos. Obos eiendomsmeglere gikk i 2008 med et overskudd på 1,4 millioner kroner og er i dag den største eiendomsmegleren på salg av boliger i Obos-tilknyttede borettslag. Pettersen understreker at denne delen skal Obos satse videre på i tiden fremover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag