NA24.no

Kaster selskaper ut av oljefondet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Ville bli kvitt fire - fikk bare to.

Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, har gitt tilrådning om utelukkelse av fire selskaper fra fondet. Finansdepartementet har besluttet å utelukke to selskaper, å sette ett selskap til observasjon og ikke å utelukke ett selskap fra investeringsuniverset.

De som utelukkes er amerikanske FMC Corporation og kanadiske Potash Corporation of Saskatchewan, som er en av gjødselselskapet Yaras største konkurrenter. Uttrekket begrunnes i de etiske retningslinjenes kriterium om særlige grove brudd på grunnleggende etiske normer. Årsaken er selskapenes kjøp av fosfat fra ikke-selvstyrte områder i Vest-Sahara.

Oljefondets eierskap i FMC er på vel 300 millioner kroner mens den i Potash er på vel 1,5 milliarder kroner.

Finansdepartementet setter også Alstom S.A til observasjon fordi det risiko for grov korrupsjon i selskapets virksomhet. Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland skal overvåke Alstom i fire år.

- Statens pensjonsfond utland skal forvaltes på en ansvarlig måte, og i henhold til de etiske retningslinjene. Vi benytter oss av flere virkemidler i arbeidet med ansvarlig investeringspraksis, blant annet utelukkelse, observasjon og aktivt eierskap, sier finansminister Sigbjørn Johnsen, i meldingen.

- Korrupsjon er et alvorlig problem som går til kjernen av god selskapsstyring. Dagens beslutning om observasjon er første gang dette virkemiddelet tas i bruk etter at det ble inkludert i de etiske retningslinjene. Vi legger vekt på å bruke de virkemidlene som etter en totalvurdering framstår som best egnet, fortsetter finansminister Johnsen.

Flere land
Vest-Sahara er imidlertid ikke det eneste landet utsatt for korrupsjon, der selskaper som oljefondet har investert i har opererer.

Blant annet har oljefondet investert i selskaper i Marokko, som har høstet kritikk for sin okkupasjon av Vest-Sahara. Og i Israel som kritiseres for sin okkupasjon av Palestina.

For ikke å snakke om verdens økonomiske lokomotiv de siste årene, Kina, som har lignende problematikk knyttet til Tibet.

Finansdepartementet har imidlertid nå besluttet å ikke følge Etikkrådets tilrådning om å utelukke selskapet PetroChina.

Kastet på dør
For å overvåke hvilke selskaper Norge ikke bør være involvert i, ble Etikkrådet oppnevnt høsten 2004.

Dette rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Finansdepartementet fatter beslutning om å utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers basert på rådets tilrådning.

Fra tidligere er 53 selskaper utelukket fra fondet av etiske hensyn. Selskapene er blant annet utelukket på grunn av produksjon av klasevåpen, alvorlig miljøskade, tobakksproduksjon og grove krenkelser av menneskerettigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere