Kaster selskaper ut av oljefondet

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

14.10.13 09:26

Finansdepartementet har bestemt å kaste fem selskaper ut av Statens pensjonsfond utland - bedre kjent som oljefondet.

Avgjørelsen er i tråd med Etikkrådets anbefalinger. Ytterligere tre selskaper settes til observasjon.

Miljø og barnearbeid
Selskapene som fondet ikke lenger får lov til å investere i er WTK Holdings Berhad, Ta Ann Holdings Berhad, Zijin Mining Group, Volcan Compañia Minera og Zuari Agro Chemicals. De fire første skrotes på grunn av at de kan bedrive alvolrlig miljøskade, mens det siste er en knyttet til fare for medvirkning til de groveste former for barnearbeid.

- Departementet har ikke på selvstendig grunnlag vurdert alle enkeltheter i tilrådingene men finner det tilstrekkelig godtgjort at investeringer i overnevnte selskaper vil utgjøre en uakseptabel risiko for brudd på retningslinjene om observasjon og utelukkelse.

Skåner kjemper
Etikkrådet har gitt råd om å sette selskapene Royal Dutch Shell Plc. og Eni Sp.A.s virksomhet i Nigerdeltaet til observasjon. Finansdepartementet har besluttet å be Norges Bank inkludere oljesøl og de miljømessige forholdene i Nigerdeltaet i eierskapsarbeidet for en periode på mellom fem og ti år. Departementet vil be Norges Bank om å rapportere om eierskapsutøvelsen i denne perioden.

Departementet har på denne bakgrunn besluttet ikke å følge tilrådingene fra Etikkrådet om å sette de to selskapene til observasjon.

Flere kastet på dør
For å overvåke hvilke selskaper Norge ikke bør være involvert i, ble Etikkrådet oppnevnt høsten 2004.

Dette rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Finansdepartementet fatter beslutning om å utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers basert på rådets tilrådning.

Etikkrådet har ved flere anledninger kommet med anbefalinger som har ført til at selskaper har blitt utelukket fra oljefondets investeringsunivers.

Oljefondet har vel 4.700 milliarder kroner plassert i aksjer, obligasjoner og eiendom jorden rundt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag