NA24.no

Kaster trio ut av oljefondet

(Scanpix)
To av dem er gjengangere.

To selskap som bygger bosetninger i Øst-Jerusalem, blir utelukket fra oljefondet.

Finansdepartementet følger Etikkrådets anbefaling og utestenger Africa Israel Investments og Danya Cebus fra oljefondet.

I Etikkrådets vurdering heter det at Africa Israel Investment, med Danya Cebus som et børsnotert datterselskap, er hovedentreprenør for byggeprosjektet C-Jerusalem, som sidestilles med bygging av israelske bosetninger på resten av Vestbredden. De to selskapene var også utelukket i perioden august 2010 til august 2013 på bakgrunn av tilsvarende virksomhet, opplyser Finansdepartementet

Torsdag ble det kjent at også Sesa Sterlite utestenges fra oljefondet. Årsaken er at selskapet, som har virksomhet i India, står for en uakseptabel risiko for alvorlig miljøskade og grove brudd på menneskerettigheter.

Krevde utkastelse
De israelske selskapene ble første gang kastet ut etter at LO og AUF krevde at oljefondet trakk sine investeringer ut av Israel.

- Dette er et av de kraftigste signalene vi kan gi, og en reaksjon på de svært alvorlige bruddene på internasjonal folkerett og menneskerettigheter, sa LOs nestleder Gerd Kristiansen til NA24.
Les mer: LO vil skvise Israel

- Vi vil at de skal trekke seg ut av både aksjer og obligasjoner investert i Israel. Både på grunn av Israels sine brudd på folkeretten og sin okkupasjonspolitikk. Norge bør ikke investere i et land som okkuperer andre land, og det er en reaksjon på israelske myndigheter sin fremferd ved bordingen, sa AUF-leder Martin Henriksen til NA24.
Les mer: Rød klut fra Ap-prins

De politiske utspillene kom etter at den israelske marinen bordet en hjelpekonvoi på vei mot Gaza. Skipene frakter 10.000 tonn med bistand til Gaza i et forsøk på å bryte den israelske blokaden. Bordingen endte opp som en katastrofe der flere personer mistet livet og mange ble skadet.

Overvåkere
For å overvåke hvilke selskaper Norge ikke bør være involvert i, ble Etikkrådet oppnevnt høsten 2004.

Dette rådet skal vurdere om investeringer i enkelte selskaper er i strid med fondets etiske retningslinjer. Finansdepartementet fatter beslutning om å utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers basert på rådets tilrådning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere