*Nettavisen* Økonomi.

Kaster ut gullgruve

Se hvilket selskap Kristin Halvorsen kaster ut av Oljefondet.

11.04.07 14:42

Det sørafrikanske gruveselskapet DRD Gold Limited utelukkes fra Statens pensjonsfond - Utland på grunn av medvirkning til alvorlig miljøskade, skriver Finansdepartementet i en pressemelding.

NA24 - din næringslivsavis

Utelukkingen skjer etter tilråding fra Etikkrådet for fondet.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Uakseptabel risiko»
Etter rådets vurdering løper Oljefondet en uakseptabel risiko for medvirkning til alvorlige miljøskader ved å fortsette investeringer i selskapet.

- Dette er andre gang Etikkrådet anbefaler utelukkelse av et selskap på bakgrunn av miljøkriteriet i de etiske retningslinjene for Statens pensjonsfond – Utland. Det å utelukke et selskap fra fondet er et uttrykk for at vi ikke vil medvirke til grovt uetisk aktivitet på ulike områder. DRD Gold påfører miljøet alvorlige skader som en direkte følge av sin drift. Et slikt selskap kan ikke fondet ha eierandeler i, sier finansminister Kristin Halvorsen.

430 tonn forurensning
DRD Gold eier per i dag 78,7 prosent av selskapet Emperor Mines Limited, som driver gullgruven Tolukuma på Papua Ny Guinea.

«Hver dag slipper Tolukuma-gruven 430 tonn avgangsmasser ut i et naturlig elvesystem. I tillegg til sedimentene, tilfører avgangsmassene og avrenningen fra deponiene miljøet betydelige mengder tungmetaller, spesielt kvikksølv, kadmium, krom, arsen, nikkel og bly», skriver Finansdepartementet.

Begeistret

Ansvarlig for Regnskogsfondets prosjekter på Papua Ny Guinea, Rune Paulsen, er svært begeistret over utsalget, skriver Norwatch.

- Denne formen for gruveselskaper driver uten noen form for restriksjoner, og alt avfall dumpes i elvesystem eller i havet. Ingen av de utenlandske selskapene vil kunne slippe unna med dette i sine hjemland, sier Paulsen til nettstedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.