NA24.no

Kastes ut av oljefondet

Sist oppdatert:
Kristin Halvorsen kaster sørkoreanske klasebomber ut av oljefondet.

Finansminister Kristin Halvorsen har kastet den sørkoreanske klasebombeprodusenten Poongsan Corporation ut av Statens petroleumsfond - Utland, som Oljefondet nå er omdøpt til, etter tilråding fra Etikkrådet.

NA24 - din næringslivsavis

I følge Etikkrådet produserer dette selskapet klasevåpen, og den type produksjon kan vi ikke være med på å finansiere, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

I fjor sommer ble åtte andre klasevåpenprodusenter utelukket fra fondet. Det samme har skjedd med selskaper som produserer komponenter til atomvåpen, miljøsvin og selskaper som overser arbeiderrettigheter, som Wal-Mart.

LES MER: Oljefondets snuskeliste

Etikkrådet baserer sin utelukking av det sørkoreanske selskapet på informasjon fra selskapets hjemmeside og finner det godtgjort at selskapet tilvirker klasevåpen. På bakgrunn av dette sendte Norges Bank et brev til selskapet og anmodet om selskapets kommentar til Etikkrådets funn, men Poongsan Corporation har ikke svart på henvendelsen.

Det var ikke store posten Oljefondet hadde i det sørkoreanske selskapet. Før nedsalget, som allerede har skjedd, hadde Norge plassert åtte millioner av den 1800 milliarder store oljeformuen i Poongsan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere