Kastet rett ut av Fredriksen

Foto: Fotograf:Junge, Heiko (SCANPIX)

Åse Aulie Michelet ferdig i John Fredriksens fiskeselskap.

24.03.10 11:25

To år etter at hun begynte i stillingen som konsernsjef i det børsnoterte sjømatselskapet Marine Harvest, som kontrolleres av John Fredriksen, må Åse Aulie Michelet gå på dagen, ifølge en børsmelding.

Dermed har verdens rikeste norskfødte person kvittet seg med landets kanskje fremste kvinnelige leder.

Styret i Marine Harvest og Åse Aulie Michelet har kommet til enighet om at Michelet fratrer som konsernsjef i Marine Harvest med effekt fra 23. mars, opplyser selskapet.

- Overrasket
- Jeg kan si lite om bakgrunnen for at jeg slutter. Men jeg må ta styrets overraskende beslutning til etterretning, sier Åse Aulie Michelet til DN.no.

Hun vil ikke kommentere forholdet til John Fredriksen, men sier til DN.no

«Michelet ble ansatt som konsernsjef i Marine Harvest i mars 2008. I perioden som konsernsjef har Michelet med sin inspirerende energi bidratt betydelig til utviklingen av konsernet, og spesielt for integrasjonen av de tre selskapene som var utgangspunktet for dannelsen av Marine Harvest. Hennes innsats og effektivitet i håndteringen av den utfordrende situasjonen i Chile har vært spesielt betydningsfull», melder selskapet.

- Betydningsfull innsats
Styreformann Ole-Eirik Lerøy kommenterer følgende:

- Jeg vil takke Åse Aulie Michelet for hennes betydningsfulle innsats for Marine Harvest gjennom disse to årene. Hun etterlater seg et meget lønnsomt konsern, som er betydelig sterkere finansielt enn hva det var da hun overtok for to år siden. Marine Harvest er markedsleder og har en god basis for sterk langsiktig lønnsomhet i en vekstindustri. Styret i Marine Harvest ønsker Åse Aulie Michelet alt godt for fremtiden.

Farstad overtar
Thomas Farstad, som i dag er sjef for selskapets operasjoner i blant annet Canada og Skottland, vil fungere som konsernsjef frem til en permanent konsernsjef er på plass. Farstad har vært medlem av konsernledelsen i Marine Harvest siden etableringen i 2007. Før dette hadde Farstad flere posisjoner i konsernledelsen i Fjord Seafood.

Selskapets aksjekurs er ned 0,8 prosent, etter å ha vært ned mer tidligere på dagen. Investorene er bekymret for om Michelets avgang kommer som følge av svake resultater.

Erfaringsrik toppsjef
Åse Aulie Michelet overtok som toppsjef i Marine Harvest 1. mars 2008 etter at Atle Eide allerede hadde trukket seg og Leif Frode Onarheim hadde fungert som konsernsjef.

Da kom hun inn som en kvinne med bred ledererfaring fra internasjonal kommersiell virksomhet fra stillingen som administrerende direktør i GE Healthcare AS og ansvarlig for all produksjon i GE Healthcare Medical Diagnostics. Hun har også innehatt en rekke styreverv

Det var tidligere DnB NOR-sjef Svein Aaser som da var styreleder i Marine Harvest som sørget for at hun ble hentet inn. Han hadde da allerede jobbet med henne i 10 år og forklarte da at hun rett og slett var den beste kandidaten til stillingen.

- Hun er en usedvanlig godt kvalifisert leder som forener nødvendig markeds, kunde- og resultat fokus - med en utpreget evne til å lede og forstå multikulturelle organisasjoner, sa styrelederen til NA24.

Les mer: Aldri møtt storsjefen

Da Michelet kom inn i stillingen var selskapets markedsverdi på vel ti milliarder kroner. Det siste året har aksjekursen steget med over 158 prosent og markedsverdien er nå på 18,2 milliarder kroner.

Følg aksjens utvikling her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.