NA24.no

Katastrofe for turistindustrien

Foto: Henrik B. Meidell (NA24)
Sist oppdatert:
Urolighetene i Thailand kommer med en stiv pris.

PATTAYA (NA24): Motstandere av de rødkledde United Front for Democracy against Dictatorship (UDD) reagerer med harmdirrende sinne etter at toppmøtet i Asean her i Pattaya måtte avlyses lørdag.

NA24 – din næringslivsavis

Tusenvis av demonstranter tvang seg inn i kongressbygningen hvor politiske ledere fra hele Asia var samlet, og nå offentliggjør turistmyndighetene illevarslende kalkyler for hva protestaksjonene vil bety for Thailands økonomi.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

– Like ille som før jul
– Regningen for dette blir ikke mindre enn den vi fikk som et resultat av blokaden av hovedflyplassen i Bangkok i fjor, sier Kongrit Hiranyakij, som er turistmyndighetenes øverste leder.

Demonstrasjonene da er antatt å ha gitt 120 milliarder baht – rundt 25 milliarder norske kroner – i tapte inntekter. Han sier regningen nå vil komme på formidable 200 milliarder baht, vel 40 milliarder norske kroner, i det besøkstallet til Thailand er ventet å synke til under 10 millioner, mot forventede 14 millioner.

Også lokale restauranteiere og operatører i turistindustrien som NA24 har snakket med i byen, frykter nå formidable, tapte inntekter.

– Dette er forferdelige dager for Thailand. Nå blir turistene skremt bort igjen, sier en lokal restaurantsjef som allerede sliter med besøkstallene etter fjorårets protester – som førte til regjeringens avgang – i Bangkok.

Taperen i fjor
Thailand hadde i fjerde kvartal i fjor den største nedgangen i antall turister i 37 land i Sørøst-Asia og stillehavsregionen, sammenlignet med året før. Nedgangen var på 28 prosent, ifølge Pacific Asia Travel Association (Pata).

På årsbasis var nedgangen på fem prosent.

Bangkok Post gir de rødkledde demonstrantene det glatte lag på lederplass søndag, og siterer landets høyt elskete kong Bhumipol:

– Hvordan kan de erklære sin triumf når landet ligger i ruiner?

Men den normalt regjeringsvennlige avisen gir også statsminister Abhisit Vejjajiva kritikk for ikke å ha sørget for nødvendige sikkerhetstiltak i forbindelse med konferansen som måtte evakueres.

Uopprettelig
Direktøren for Thai-China Tourism Association frykter at oppfatningen av Thailand som et trygt reisemål, kan være ødelagt for alltid.

– Det er uforståelig at ikke regjeringen gjorde iverksatte nødvendige forhåndstiltak og stoppet demonstrantene, som de visste var på vei til Pattaya, sier Sidivachr Cheewarattanaporn.

Stemningen i badebyen er rolig mandag ettermiddag, lokal tid, og preget av forberedelser til høytiden Songkrahn.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere