NA24.no

Katastrofetall fra Kina

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Eksporten er i fritt fall og tilstanden for importen er enda verre.

Tirsdag la tollvesenet i Kina fram tall over eksporten og importen til det gigantiske landet. Nå viser det seg at eksporten hadde sitt største fall på 13 år ettersom etterspørselen i USA og Europa etter kinesiske varer stopper opp.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

De dystre tallene signaliserer at verdens tredje største økonomi merker konsekvensene av den verdensomspennende nedturen stadig hardere.

Eksporten falt med hele 17,5 prosent i januar i forhold til samme måned i fjor, og importen er ned formidable 43,1 prosent. Begge tallene var verre enn det økonomene hadde ventet, ifølge Bloomberg.com.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

De tøffere tidene har ført til at utrolige 20 millioner kinesere har mistet jobben, og veksten i dette kvartalet er ventet å falle til 6,1 prosent, den laveste veksten siden 1999.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Det som skjer her er veldig dramatisk, og det understreker stupet i global etterspørsel, sier Dariusz Kowalczyk, investeringsstrateg ved SJS Markets i Hong Kong til nyhetsbyrået.

Eksporten fra Kina til EU er ned 17,4 prosent, mens eksporten til USA falt med 9,8 prosent.

Den kinesiske nyttårsfeiringen var i år i januar, mot februar i fjor, og det kan ha gjort at tallene blir ekstra ille.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere