Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofetall fra SAS

970 millioner i minus for SAS - nå varsles nye tøffe sparetiltak.

- Situasjonen i flyindustrien er alvorlig, sier konsernsjef Mats Jansson i SAS.

NA24 - din næringslivsavis

Flyselskapet har gjentatte ganger advart mot svake tall i første kvartal, og selskapet hadde rett i det.

- Negativt
- Den negative inntjeningstrenden vi opplevde i november og desember i fjor har fortsatt i første kvartal i år. Hovedårsaken til dette er den kraftige økningen av drivstoffpriser til rekordnivåer vi ikke kan motvirke. Samtidig har gruppens inntjening falt som et resultat av en videre intensivering av konkurransen. Det er også en viss overkapasitet i markededet og tendenser til nedgang i forretningsreiser, sier konsernsjef Mats Jansson i SAS.

Ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans var det ventet et resultat før skatt på minus 851 millioner svenske kroner.

Driftsresultatet endte på minus 872 millioner svenske kroner mot minus 12 millioner svenske kroner i fjor. Analytikerne ventet et driftsresultat på minus 760 millioner svenske kroner.

Se intervju med Ola H. Strand, administrerende direktør i SAS Norge, fra TV 2 Nyhetskanalen (saken fortsetter under):

234524

I første kvartal fikk SAS Gruppen et resultat før skatt på minus 973 millioner svenske kroner, mot minus 96 millioner kroner i samme periode i fjor.

Flyselskapet hadde driftsinntekter på 12,83 milliarder kroner, mot 11,89 milliarder i samme periode i fjor. Analytikerne ventet en omsetning 12,42 milliarder kroner.

En utfordring
- Å håndtere denne markedssituasjonen er akkurat nå en utfordring for hele flyindustrien. Vi har sett hvordan selskaper i de lokale markedene har justert sine estimater på samme tid som selskaper i USA og Asia har gått konkurs. Konsolidering i industrien på global basis fortsetter med full styrke, sier Jansson.

Venter nedtur
Og konsernsjefen er dyster på vegne av utsiktene i flyindustrien.

- Det er indikasjoner på at den globale trenden er så alvorlig at vi må forberede oss for en større økonomisk nedtur. De makroøkonomiske problemene, som har forgrenet seg fra det amerikanske kredittmarkedet har nå en knock-on-effekt i det finansielle systemet, sier Jansson videre.

Milliardinnsparing - 1.000 jobber forsvinner
For å snu den negative trenden og lede selskapet gjennom en utfordrende situasjon har SAS utvidet tiltaksplanen de annonserte i februar og lagt den under navnet Profit 2008. Disse tiltakene skal gi en inntjeningseffekt i 2008 på 1,1 milliarder svenske kroner, inkludert prisjusteringer og ruteendringer i tillegg til utsettelse av diverse planlagte aktiviteter.

- Videre har vi bestemt å redusere kapasiteten med 11 flymaskiner, tilsvarende 5 prosent av flåten og har bestemt å ikke implementere den planlagte økningen av en interkontinental rute.Totalt vil antall stillinger bli redusert med 1.000 ansatte, sier Jansson.

Selskapet skriver videre at parallelt med disse tiltakene fortsetter selskapet Strategi 11-programmet, hvor fokus er rettet mot en kulturell helomvending i selskapet.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley