NA24.no

Kazaa betaler 720 millioner

Sist oppdatert:
Selskapet bak fildelingstjenesten Kazaa blar opp 115 millioner dollar for å unngå rettssak. Nå skal de bli en lovlig tjeneste.

Kazaa var i flere år nærmest symbolet på ulovlig fildeling etter at Napster i sin originale form ble stoppet av retten. De siste årene har de slitt med en rekke søksmål i flere land.

Betaler gigantbeløp
For å unngå rettssak fra musikkindustrien, har Sharman Networks gått med på å betale de fire største plateselskapene, Universal, Sony BMG, EMI og Warner Music, totalt rundt 115 millioner dollar - rundt 720 millioner kroner, melder Reuters.

- Det blir betalt veldig betydelige summer – i overkant av 100 millioner dollar – og Kazaa vil bli legitime umiddelbart, sier IFPI-sjef John Kennedy til nyhetsbyrået.

Fortsetter som legal tjeneste
Dette illustrerer hvor stor tjenesten har vært. Summen er halvparten av det legale musikksalget på nett i Europa, ifølge BBC News.

Kazaa skal ikke legges ned som en tjeneste, men Sharman Networks skal sørge for at tjenesten holder seg innenfor lovverket. Det betyr at det i fremtiden vil bli vrient å finne kopibeskyttet musikk på tjenesten.

Nøyaktig hva som blir modellen er ikke klart. Napster har klart å gjenoppstå som en lovlig musikktjeneste der en «leier» musikk, men sliter kraftig i konkurransen med iTunes Music Store.

- Liten effekt
- Tjenesten er ikke i nærheten av så populær som den var før. Veldig få personer antas å bruke tjenesten lenger fordi det finnes bedre tjenester der ute, sier analytiker Jonathan Arber i Ovum.

- Det er en stor rettslig seier, et godt symbol for industrien å vise frem, men det hjelper lite for å begrense piratkopieringen. Folk migrerte til andre fildeingstjenester for lengesiden, sier han.

Musikkindustrien hevder det hvert år blir lastet ned 20 milliarder musikkfiler fra nettet.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere