NA24.no

Økende forskjell på rike og fattige

Også i Norge øker forskjellene mellom fattige og rike. "Arve" tigger på gangbroa mellom bussterminalen og Oslo S.
Også i Norge øker forskjellene mellom fattige og rike. "Arve" tigger på gangbroa mellom bussterminalen og Oslo S. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Det blir stadig større forskjeller på fattig og rik i OECD-land, Norge inkludert.

Økningen kommer frem av rapporten«In it together: Why less inequality benefits all»  fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling)

Forskjellene mellom fattig og rik er de største på 30 år, melder Dagsavisen

En drikvkraft for ulikehetene er ifølge rapporten mangelen på faste jobbet og fulle stillinger. 

Deltid og midlertidig arbeid

Mer en halvparten av alle nye jobber som har blitt skapt siden midt på 1990-tallet har vært enten deltid, midlertidig stillinger eller selvstendig næringsdrivende. I Norge har andelen sliker jobber gått ned.

Ifølge Axel West Pedersen ved Institutt for samfunnsforskning er det mange teorier til hvorfor ulikhetene mellom fattig og rik øker i de vestlige landene.

– Det kan handle om globalisering og teknologisk utvikling, men her spiller også politikken inn. Det er pekt på at skattesystemene er mindre progressive og trygdeordningene mindre sjenerøse, sier Pedersen til Dagsavisen

- Mindre egalitært arbeidsliv

Norge er blant landene med lavest ulikhet, men det er ikke sikkert det varer.

– Det kan tenke seg at vi får et arbeidsliv som er mindre egalitært. Hvordan de nye endringene i arbeidsmiljøloven vil spille inn her er vanskelig å si noe om nå. Uavhengig av det har vi over årene sett at det er større lønnsforskjeller også i Norge, der tariffdekningen har vært viktig for å demme opp mot ulikhet, sier Pedersen.

Medlemslandene i OECD var per november 2012:Australia, Belgia, Canada, Chile, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Israel, Irland, Italia, Japan, Luxembourg, Mexico, Nederland, New Zealand, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Storbritannia, Sverige, Sveits, Sør-Korea, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, USA og Østerrike.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere