NA24.no

Øker fiskekvotene

(NTb scanåix)
Norge og Russland er enige om fiskeriavtalen for 2010.

Norge og Russland har i dag inngått en avtale om forvaltningen av de felles bestandene i Barentshavet for 2010, og budskapet er optimistisk for fiskebåtrederne.

Iføgle en pressemelding fra fiskeri- og kystdepartementet så er bestandssituasjonen svært god, og avtalen øker kvotene for både torsk og hyse.

Mer torsk
Partene er enige om at torskekvoten i 2010 settes til 607 000 tonn, hysekvoten settes til 243 000 tonn og det åpnes for et loddefiske med en kvote på 360 000 tonn. Partene er også enige om en kvotefordeling og kvoteregulering av blåkveitebestanden.

Torskekvoten økes dermed med 82.000 tonn i forhold til inneværende år. Norges andel av kvoten vil være 271.000 tonn.

- Partene har i kvotefastsettelsen for torsk i 2010 justert den etablerte forvaltningsstrategien ved at det er lagt inn en ny mekanisme som skal sikre at kvotefastsettelsen også tar høyde for perioder med sterk vekst og oppskrivinger av bestanden, melder fiskeridepartementet.

Mer hyse og kveite
Partene har kommet til enighet om en fordelingsnøkkel for blåkveite, som innebærer at Norge får en andel på 51 prosent, Russland får 45 prosent og 4 prosent avsettes til tredjeland for fiske i fiskevernsonen ved Svalbard. Partene har også fastsatt en totalkvote på 15 000 tonn per år i tre år fremover.

Hysebestanden er ifølge departementet i god forfatning, derfor økes totalkvoten fra 194 000 tonn for inneværende år til 243 000 tonn i 2010. Den norske kvoten vil være på 116 000 tonn.

Loddekvoten er satt til 360 000 tonn i 2010, noe som er en liten nedgang fra i år.

Årets møte i Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjonen ble avholdt utenfor byen Sotsji ved Svartehavet, og protokollen ble undertegnet av departementsråd Jørn Krog og lederen for det føderale fiskeribyrået Andrej Krajnij.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere