NA24.no

Øker renten

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Ingen nåde fra Norges Bank. Nå blir lånet ditt dyrere.

Norges Bank bestemte på dagens rentemøte å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er renten 5,50 prosent.

Se direkte fra pressekonferansen til Norges Bank 14.45

Prisveksten
Årsaken til at renten skal videre opp er at prisveksten som lenge har ligget under Norges Banks mål på 2,5 prosent nå ser ut til å være på full fart opp. I mars endte den såkalte kjerne-inflasjonen, som er prisveksten justert for energi og avgifter, med en årsvekst på 2,1 prosent, og begynner dermed å nærme seg målet til Norges Bank.

- Inflasjonen er på vei opp. Ulike mål for prisstigningen viser litt forskjellig utvikling, men samlet er den underliggende inflasjonen nær 2,5 prosent, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Videre skriver sentralbanken at kapasitetsutnyttingen er høy, og arbeidsmarkedet holder seg stramt.

- De første lønnsoppgjørene tyder som ventet på at lønnsveksten tiltar. Boligprisene har igjen steget etter flere måneder med fall. Oljeprisen holder seg høy. Kronekursen svekket seg i mars, men har styrket seg igjen i april. På den andre siden er amerikansk økonomi svak. Uroen i finansmarkedene varer ved, og utviklingen i verdensøkonomien kan komme til å bli svakere enn tidligere antatt, skriver Norges Bank.

Holder døren åpen
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset First Securites sier til NA24 at det var forventet at Norges Bank ikke kom med noen signaler videre. Dermed holdes døren åpen for en renteøkning til allerede i sommer.

- Det er ganske åpent. De referer også til pengemarkedene og bankens utlånsrenter. Men dette var ikke nok til å hindre renteøkning i dag. Det er ikke noe som lukker døren for en videre renteoppgang i sommer, sier Andreassen til NA24.

Han sier at Norges Bank står på sin strategi, noe som bare skulle mangle ettersom den strategien bare er fem uker gammel.

De er på vakt
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier at Norges Bank utfra rentebanen har mulighet til å heve renten videre.

- Dagens beslutning var allment ventet. Denne strategiperioden går frem til juni og slik sentralbanken ser det nå er det ikke grunn til å gjøre noe foreløpig, men i juni kommer det altså ny pengepolitisk rapport, sier Juel til NA24.

Han sier at Norges Bank fremhever en god del momenter og de er litt på vakt i forhold til den sterke innenlandske økonomien, og det trekker opp. Samtidig trekker utlandet og den internasjonale usikkerheten ned.

- Men foreløpig er de altså avventende, sier Juel.

Holder på strategien
Norges Bank fastholder strategien fra Pengepolitisk rapport om at styringsrenten bør ligge i intervallet 5-6 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for store forstyrrelser.

- Ny informasjon siden forrige rentemøte gir samlet ikke grunnlag for å avvike fra denne strategien. Utsiktene til sterkere pris- og kostnadsvekst veier på kort sikt mer enn opp for virkningene av svakere vekst i verdensøkonomien. Høyere rente bidrar til at kapasitetsutnyttingen etter hvert kan avta, slik at inflasjonen ikke blir for høy, skriver Norges Bank i sin begrunnelse fra rentemøtet.

Dagens renteøkning var i stor grad ventet. Ifølge en Reuters-undersøkelse trodde 10 av 10 økonomer at renten ville heves til 5,50 prosent nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere