NA24.no

Kim (20) har Nord-Norges heteste jobb

KOKHETT: Asfaltutleggeren har eget varmeanlegg for å kunne varme opp veidekket dersom temperaturen synker for lavt. Det har ikke vært nødvendig i det siste.
KOKHETT: Asfaltutleggeren har eget varmeanlegg for å kunne varme opp veidekket dersom temperaturen synker for lavt. Det har ikke vært nødvendig i det siste. Foto: Jørn Losvar (Nord24)
Sist oppdatert:
Må bruke ullsokker og isolerte sko for ikke å svi føttene.

Om du synes synd på deg selv når du peser på jobb i sommervarmen; vær glad du slipper å tråkke i asfalt med temperatur på 100 grader pluss mens sola steiker, skriver Nord24.

Hvor varmt er det egentlig å jobbe med asfalt? Med termometer og nysgjerrighet startet Finnmark Dagblad ut til Aslakheimen på E6 Alta vest der et arbeidslag er i gang med å asfaltere ei busslomme.

Gutta i oransje arbeidsklær står og jobber på kokende het asfalt i mange-og-tjue varmegrader og strålende solskinn. Når asfalten kommer fra kokeriet, holder den omkring 150 grader.

Den kjøler seg noen grader før den får lagt den ut på veien, men det er helt nødvendig med ullsokker og isolerte sko.

Svidde Crocks'n

- Hvorfor det?

- Høh-høh. Det var en lastebilsjåfør som gikk utpå den nylagte asfalten med slike plast-crocks. For å si det sånn så holdt ikke skoene formen så veldig lenge før de smeltet. Høh-høh, flirer Aleksander Greiner (33).

- Hvordan føles det for dere å jobbe i varmen da?

HETT: Termometeret ga opp og sluttet å virke etter kort tid i skoen til Kim

- Ikke noe problem. Verst er det i vindstille vær. Da kan det bli uutholdelig varmt. Men det er ikke mere enn et par uker siden vi hadde sludd i lufta og kraftig vind oppe på en fjellovergang, så det kan jammen være surt og, sier Greiner.

Lærling

Kim Rune Bånes (20) lot rørlegging være rørlegging denne våren og begynte heller å jobbe med asfalt. Nå tjener han mer penger på å legge asfalt enn å smøre gjenger. Han sier det er gode penger å tjene, men lange og harde arbeidsdager.

- Jeg var ikke ferdig før halv tre i natt og begynte klokka syv i morges. Men så tjener vi bortimot en årslønn på et godt halvår. Og ja, det kan være fryktelig varmt noen ganger, sier 20-åringen og tar av seg skoen for å putte føleren til termometeret i skoen og går opp i krybba på asfaltutleggeren og skraper ned det svarte klisne veidekket.

Ryker av sokkene

Etter en kort stund stopper termometeret registreringene og unggutten flirer.

Apparatet konket ut lenge før meg, ler han og blir en stund til i asfalten.

Et par minutter seinere hopper han ut og tar av skoene for å fjerne termometeret. Det er så varmt at det ryker av sokkene. Det digitale termometeret har stoppet på 38 grader.

- Det gjorde det med en gang jeg trødde uti asfalten. Og siden rørte det seg ikke. Hæh-hæh, flirer den tidligere rørleggerlærlingen.

Les flere saker fra Nord24

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere