Kim André (30) har kastet bort 650.000 kroner på kjøpefest og reiser. Forbruket har han finansiert med 18 kredittkort og forbrukslån. Og til tross for at han flere ganger har lovet å rydde opp, så fortsetter forbruket på høygir.

I kveld møter du ham i «Luksusfellen», noe han i etterkant beskriver som en utelukkende positiv opplevelse. Men Kim Andre tenkte seg godt om før han meldte seg på.

- Å melde seg på Luksusfellen er jo det siste steget man tar, etter man har forsøkt å søke hjelp andre steder. Det var siste utvei, og en avgjørelse jeg tok sammen med en kamerat og min søster, sier Kim André til Nettavisen.

Kim André forsøkte flere ganger å få orden på sin økonomiske situasjon, men greide aldri å få oversikt.

- Jeg greide aldri å få til avtaler med kreditorene slik at jeg kunne få nedbetalt gjelda, og da ga jeg litt opp. Etter hvert mistet jeg oversikten over hva pengene gikk til. Jeg visste bare at ting hadde gått for langt, og da var det enklere å ikke vite helt hva pengene ble brukt på.

- Ble irritert

Økonom Hallgeir Kvadsheim betviler 30-åringens evner til å snu de dyre vanene som har ført han ut i et økonomisk ufør. I frustrasjon tilbyr Kvadsheim å levere tilbake fullmakten som gir ham råderett til å rydde opp i rotet.

- Det er liksom sånn «this time it's different». Ene øyeblikket skal du betale ned gjelda, og andre øyeblikket er du på Svalbard. Noen uker etterpå er du i St. Petersburg. Du spolerer jo hele muligheten ved å bruke penger på reise, sier Kvadsheim oppgitt.

Kim André innrømmer at han ble litt irritert på Kvadsheim der og da.

- I øyeblikket ble jeg det, men så fikk jeg lyst til å motbevise ham. Og i etterkant har jeg tenkt at det kanskje var det han ville, at det rett og slett var omvendt psykologi, sier Kim André.

Se klippet her:

Ringte kompisen

Kim André leier bolig til over 10.000 kroner i måneden, og bruker mye penger på reiser i stedet for å betale ned gjeld til både bank og privatpersoner.

Han har også tatt opp billån sammen med en kamerat. Når Kim André ikke greier å betjene lånet, endet det med at kameraten får kreditorer på nakken.

I programmet onsdag kveld ser vi Kim André idet han må ringe kameraten om den dårlige nyheten.

- Han visste ikke at jeg var med i Luksusfellen, selv om han var klar over at jeg hadde litt gjeld. Samtalen gikk bra, han ble ikke sur og vi lagde en skriftlig avtale for nedbetaling av lånet, sier Kim André.

Personlig økonomi som pensum

Luksusfellen-ekspert Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB, har lenge jobbet for å få mer personlig økonomi inn i skolepensumet. I 2016 DNB og Røde Kors et digitalt undervisningsopplegg for femte til syvende klasse kalt «Lærepenger».

- Den norske velferdsmodellen er bygd på at alle skal ha et mest mulig likt utgangspunkt, uavhengig av foreldrenes posisjon. Når skolen da ikke lærer opp barna i privatøkonomi, vil jeg si at vi ikke bygger opp under den grunnleggende plattformen som politikerne mener vi bør ha, sa Sandmæl til Nettavisen i forbindelse med lanseringen.

Kim André er enig i at personlig økonomi bør inn i pensumet på skolen.

- Dette er noe jeg har tenkt mye på den siste tiden. Jeg vet at alle har ansvaret for sin egen økonomi, men jeg tror ikke jeg hadde havnet der jeg gjorde om jeg hadde hatt mer kunnskap om dette, avslutter 30-åringen.

«Luksusfellen» ser du på TV3 klokken 20.30 onsdag.

Se klipp fra tidligere episoder her: