*Nettavisen* Økonomi.

Kina: - Som å dosere brems og gass ulikt på 16-hjuls trailer

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets Foto: (Handelsbanken)

- Det er som om de skulle forsøke å dosere brems og gass separat for hvert enkelt hjul på en 16-hjuls trailer.

26.08.15 08:48

Kari Due-Andresen og Knut Anton Mork i Handelsbanken føler med de kinesiske myndighetene som virkelig har hendene fulle om dagen.

- Kinesiske myndigheter står overfor et svært omfang av ulike problemer. Det er som om de skulle forsøke å dosere brems og gass separat for hvert enkelt hjul på en 16-hjuls trailer, skriver de i en morgenrapport onsdag.

Due-Andresen og Mork ser imidlertid positivt på de siste tiltakene fra myndighetene, men er ikek overbevist om at det er nok til å stabilisere situasjonen og nå årets vekstmål på 7 prosent.

Kapitalflukt
- Tilførsel og frigjøring av likviditet er riktig nok viktig etter den relativt omfattende kapitalflukten som nå har funnet sted fordi sentralbanken ellers inndrar RMBlikviditet som betaling fra dem som vil kjøpe dollar for å sende penger ut av landet. Rentekutt er også positivt for å stimulere etterspørselen, skriver de to.

Viktig tirsdag var at Kina i går lot valutaen svekke seg litt ytterligere mot dollar uten å kjøre kursen tilbake ved hjelp av støttekjøp like før stengning (neste dags fixing tar nå utgangspunkt i gårsdagens stengningkurs).

- Men rentekutt og valutafall kan også stimulere ytterligere kapitalflukt. Og rentekutt virker neppe direkte inn på aksjemarkedet, om det da ikke skulle stimulere til nye marginkjøp, noe myndighetene neppe ønsker.

Strukturproblemer er hovedutfordring
De to Handelsbank-økonomene mener lavere renter kan sette ny fart i boligmarkedet, men advarer mot at det ikke er noen udelt fordel med tanke på eksisterende bobletendenser.

- Endelig må vi ta med at alle disse tiltakene bare virker stimulerende på etterspørselen og ikke gjør noe for å lette på de store strukturproblemene. Disse blir verre jo lenger en utsetter å gjøre noe med dem; men det å gjøre noe med dem vil trolig også dempe veksten. Lett er det ikke. Men de forsøker altså å vise at de er på hogget, skriver Due-Andresen og Mork.

Roet markedene
Etter mange dager med stor markedsturbulens kom kinesiske myndigheter på banen i går.

- Tiltakene var helt som forventet - overraskelsen lå heller i at reaksjonen kom såpass sent, skriver DNB Markets i sin morgenrapport onsdag.

Banken poengterer at i løpet av det siste året har sentralbanken kuttet med til sammen 2 prosentpoeng i reservekravet og med 1,4 prosentpoeng i rentene.

Tror på flere kutt
Flere kutt vil komme tror DNB Markets.

- PBoC melder om at målet er å redusere bedriftenes finansieringskostnader, men gjennomslaget til bankenes utlånsrenter har så langt har vært begrenset. Vi tror målet denne gangen vel så mye er å hindre at det negative aksjemarkedssentimentet brer seg ut i realøkonomien. Den umiddelbare responsen er positiv, og Shanghai-børsen har steget med 3,4 prosent i dag. Vi tror likevel at de overprisede kinesiske aksjemarkedene vil falle videre fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.