NA24.no

Kina-boblen

Sist oppdatert:
Aksjemarkedet i Kina viser alle tegn til å være en oppblåst boble.

(NA24-KOMMENTAR): I februar passerte hovedindeksen på Shanghai-børsen 3000 poeng. Skeptikerne pekte da på at indeksen var tredoblet på to år. Så, i slutten av februar, falt børsen 9 prosent på én dag. Dette sendte skjelvinger gjennom verdens finansmarkeder.

Men denne uken passerte indeksen 4000 poeng, altså en tredjedel høyere enn toppen i februar.

Det er ikke første gang det er børsfest i Kina. Det var kraftig oppgang frem til 2001, men så ble Shanghai-indeksen halvert frem til 2004. Nettopp dette kan anføres som et argument for den voldsomme oppangen de siste par årene – kursene hadde falt for langt, og reflekterte ikke den ekstreme veksten i Kina.

Likevel er det veldig mange tegn som tyder på at aksjemarkedet i Kina er i ferd med å gå inn i en boblefase. Finansielle bobler oppstår ofte i tilknytning til noe som er en reell omveltning. På slutten av 1990-tallet var det internett. I dag kan man si at Kinas inntreden i verdensøkonomien er et slikt paradigmeskifte.

Kursene tar av
I en slik situasjon kan man lett mane frem fantastiske fremtidsmuligheter som kan forsvare høye aksjeverdier. Kinesiske aksjer verdsettes nå typisk til rundt 40 ganger overskuddet. Det var omtrent der den toneangivende S&P 500-indeksen i USA lå før aksjeraset som begynte det året. Et normalt, langsiktig nivå er rundt 15.

Man ser også at aksjer som både er notert i Shanghai og i Hongkong ofte er dobbelt så høyt verdsatt i Shanghai, hvor handelen domineres av lokale småsparere, som i Hongkong, hvor utenlandske investorer er toneangivende.

Etter hvert blir verdiene så høye at de blir vanskelige å «regne hjem» med tradisjonelle metoder. Da tar man i bruk alternative verdsettelser. I dotcom-alderen satte man en pris på hver nettbruker, eller på hver konsulent man hadde ansatt. I Kina bruker man svinekjøtt.

Businessmagainet Forbes skriver at mange småinvestorer i Kina bruker en heller utradisjonell metode for å verdsette aksjer. Hvis en aksje koster mindre enn et halvkilo svinekjøtt, er den billig. Det vil si rundt 8 yuan, eller drøyt 6 kroner. Alle med kjennskap til aksjemarkedet vet at verdien på en enkelt aksje er et fullstendig ubrukelig verdimål, men mange av småinvestorene i Kina har i de siste månedene fått sin første kontakt med aksjemarkedet og er lite sofistikerte aksjeanalytikere.

Stadig flere strømmer til
Den voldsomme kursoppgangen fungerer som reklame for aksjemarkedet, stadig mer penger strømmer inn og man får en selvforsterkende oppgang. Det så man i Vesten mot slutten av 1990-tallet, og det ser man i Kina nå. I april ble det på én dag hentet inn 18 milliarder yuan, rundt 14 milliarder kroner til to kinesiske aksjefond, melder Reuters. Så mange småinvestorer melder seg på at banker og meglerhus har problemer med å håndtere tilstrømningen.

Det er ingen tvil om at Kinas økonomi vokser ekstremt og at landet vil bli stadig viktigere i verdensøkonomien. Dette bør også medføre høyere aksjeverdier i landet. Men samtidig er det nå åpenbart at investorene er euforiske, og overser de faktorene som burde trekke i retning av en mer nøktern verdsettelse, så som politisk risiko og uklare juridiske og regnskapsmessige rammebetingelser og regler.

Foreløpig er ikke børsen så viktig i Kina som i Vesten, og et børsras vil neppe kjøre realøkonomien av sporet. Men kan ende opp med mange blakke og bitre kinesiske småsparerer, noe som kan gi markedsøkonomi og børs et dårlig rykte.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Mindre etikk, takk
Språkkamp i styrerommet
Fransk åpning
Lav skatt for kortvokste?
Uff, nå blir det færre fattige
Bankerott banktillit
Bokbransjens falske klagesang
Uff, nå går det bedre i Latvia
Norges verste renteanalytiker
Bør vi boikotte billigland?

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere