*Nettavisen* Økonomi.

Kina byr opp til børsdans

Kineserne får nå investere utenfor Kina og det ga en haug med børsrekorder i Asia.

14.05.07 11:09

I Asia ble aksjene løftet til en ny rekord mandag. Oppturen kommer et at de kinesiske bankene nå får kjøpe aksjer utenfor landets grenser.

NA24 - din næringslivsavis

China Mobile ledet an i oppturen på Hang Seng-indeksen og sørget for at den ledende indeksen i Hongkong steg til nye høye høyder. Spekulasjoner om at kinesiske sparepenger på opp mot 28 billioner kroner snart kan benyttes utenfor Kina ga en børsfest i de andre asiatiske aksjemarkedene.

Mye kapital
Kapitalmarkedet i Kina er proppfull med investeringsivrige småsparere og det har fått markedene i verdens mest folkerike land til nærmest å bli tredoblet det siste året.

Dette er alle en del av den positive historien til Kina, sier investeringssjef Geoff Lewis i JF Asset Management i Hongkong til Bloomberg News.

- Godt sentiment i Kina er bra for Hongkong også. De to markedene begynner å bli mer og mer koblet mot hverandre, så du kan ikke virkelig ikke regne de som separate markeder lenger, fortsetter Geoff Lewis.

Toyota gir gass
Tegn til lavere inflasjon i USA gjorde at Toyota har fått et løft på to måneder. Samtidig ble gruvegiganten BHP Billiton sendt opp på oppgangen i råvareprisene til kobber og sink.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International steg 1,3 prosent til 150,35 poeng og var mandag morgen på vei til å sette en ny rekord. Alle de ti undergruppene fikk et løft.

I Hongkong steg Hang Seng opp 2,61 prosent til 21.002,12 poeng og endte med det over 21.000-poeng for første gang i historien.

I Japan steg Nikkei 225-indeksen 1,1 prosent til 17.740,74 poeng. Spekulasjoner om at utbyttet fra Sumitomo Mitsui Financial Group kan økes ga en markant kursoppgang.

I Sør-Korea steg Kospi først til den fjerde rekorden på rad, men falt tilbake 0,04 prosent til 1.602,55 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.