Kina drar verdenshandelen opp

WTO forventer at en vekst i verdensøkonomien på 3,5 prosent i år.

18.04.06 10:49

Verdenshandelen begynte 2005 med dårlig vekst, men gjenvant moment mot slutten av året og endte med en vekst på seks prosent, viser tall fra Verdens handelsorganisasjon (WTO). Det var mye lavere enn året før og reflekterte en lavere tempratur i verdensøkonomien.

Før helgen la organisasjonen frem sine forventninger for 2006 og økonomene til WTO spår en vekst på syv prosent i verdenshandelen og 3,5 prosent vekst i verdensøkonomien i 2006. WTO forventer dermed sterkere vekst i verdensøkonomien i år enn i fjor, da det vokste med 3,3 prosent.

Tyskland på topp
Ingen land i verden eksporterer mer enn Tyskland, som sto for 9,3 prosent av verdenshandelen i fjor, fulgt av USA (8,7 %), Kina (7,3 %), Japan (5,7 %) og Frankrike (4,4 %). Norge følger på en 28. plass, med en prosents andel av verdenshandelen og en vekst i fjor på 25 prosent. Hovedsakelig på grunn av en voldsom vekst i oljeprisen. I 2004 var Norge på en 30. plass.

Det er knapt noen nyhet at Kina kommer som en rakett på rangeringen over verdens største eksportører. Om få år vil landet, som i fjor hadde en vekst på 28 prosent, være verdens største eksportør av varer.

Ifølge WTO er det mye usikkerhet i horisonten for 2006, på tross av tegn til et bedre investeringsklima er utsiktene for for forbruk og sysselsetting usikre, særlig i Europa.

Store forandringer
- Det globale handelssystemet er i en overgangsperiode. Skiftende økonomiske omstendigheter, store fremskritt i teknologi og fremvekst av nye aktører undertreker at vi er på randen av store forandringer, sa generaldirektør i WTO, Pascal Lamy, da organisasjonen la frem sine spådommer for 2006.

Men ifølge ham fortsetter vedvarende ubalanser, hovedsakelig drevet av makro-økonomiske faktorer, å være en bekymring for noen store økonomier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.