NA24.no

Kina driver opp oljeetterspørselen

Det internasjonale energybyrået har hevet etterspørselsprognosene for olje etter nye data fra Kina.

Oppjustering i dagens månedsrapport fra EIA kommer etter at samme analysebyrå i januar tok prognosene forsiktig ned sammenlignet med desemberrapporten.

NA24 - din næringslivsavis

Bakgrunnen er i hovedsak en oppjustering av den kinesiske etterspørselen som IEA sliter med å estimere. Ifølge nye tall fra OECD-landenes vaktbikkje forventes oljeetterspørselen nå å øke med 1,8 prosent sammenlignet med snittetterspørselen i 2006. I forrige prognose lå veksten på 1,6 prosent.

I fat så er økning på omkring 300.000 fat pr. dag til en snitt økning på 1,55 millioner fat pr. dag i 2007. IEA har også justert opp igjen prognosen for 2006 med 110.000 fat til en snittetterspørsel globalt på 84,5 millioner fat pr. dag i fjor.

Etterspørselsveksten i fjor endte dermed på 800.000 fat pr. dag.

Mer OPEC
Oppjusteringen av etterspørselsestimatene fører naturlig nok også til en revidering av behovet for olje fra OPEC-landene. IEA har hevet sin prognose med 400.000 fat pr. dag til 30,6 millioner fat for 2007 sammenlignet med januarrapporten.

Ifølge IEA er OPEC reservekapasitet nå den høyeste på fire år med 2,5 millioner fat. OPEC senket i januar produksjonen med 180.000 fat pr. dag til 30,2 millioner fat. Da er Irak med i tallene.

Kinesiske usikkerhet
IEA som ifølge andre analytikere har ligget for lavt på Kinas oljeforbruk, har justert den kinesiske etterspørselsveksten opp fra en økning på 5,6 prosent i forrige rapprot til 6,4 prosent i den nye rapproten for 2006.

Samtidig advarer IEA om at de kan komme med nye revisjoner dersom de får tilgang til bedre informasjon fra det kinesiske oljemarkedet som har vært den viktigste motoren i de siste årene kraftig oljeprisoppgang og etterspørselsvekst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere