*Nettavisen* Økonomi.

Kina eksporterer mindre

Verdens fjerde største økonomi merkere lavere etterspørsel, men handelsoverskuddet svulmer.

11.11.08 11:57

Kinas eksporttunge industri har begynt å merke ringvirkningene av den økonomiske krisen i USA og Europa.

NA24 - din næringslivsavis

For oktober rapporterer Kina om den svakeste eksportveksten på fire måneder.

Eksporten vokste 19,2 prosent i oktober sammenlignet med samme fjorårsperiode, ifølge kinesiske myndigheter. I september var veksten på 21,5 prosent. Importveksten endte på 15,6 prosent, som er laveste vekst siden juni 2007.

Eksporten vokste allikevel mer enn analytikernes forvetninger på 18,1 prosent, ifølge en Bloomberg-undersøkelse.

Rapporten ble lagt frem to dager etter at myndighetene la frem en finansiell stimuleringspakke på 586 milliarder dollar for å opprettholde veksten i verdens fjerde største økonomi.

Handelsoverskuddet svulmer
Handelsoverskuddet svulmet til 35,2 milliarder dollar, eller 240 milliarder kroner, som følge av at fallende råvarepriser og svakere etterspørsel reduserte importutgiftene.

Regjeringens stimuleringspakke, som skal benyttes til blant annet bygging av lav-kostnadsboliger og infrastruktur, kan bli etterfulgt av nye rentekutt fordi inflasjonen i Kina har falt til 4 prosent, det laveste nivået på 17 måneder, mener økonomer.

- Nedgangen i import tyder på svakere innenlandsk etterspørsel, fallende priser og redusert eksport, fordi halvparten av importen brukes til å produsere eksportprodukter. Likviditeten fra handelsoverskuddet er velkommen, men svakere eksport er en bekymring, sier økonom Li Wei hos Standard Chartered Bank Plc i Shanghai til Bloomberg.

Lavere økonomisk vekst
Den økonomiske veksten i Kina falt til «bare» ni prosent i tredje kvartal, det laveste nivået på fem år og en skarp nedgang fra fjorårets 11,9 prosent. Myndighetene anser dette som dramatisk, da de behøver å skape jobber for millioner av nye arbeidere som kommer i arbeidsfør alder hvert eneste år.

Kinas økonomi, som er den største bidragsyter til den globale veksten, har ekspandert mindre i fem strake kvartaler. Allikevel venter Det internasjonale pengefondet IMF en vekst på 8,5 prosent i Kinas BNP neste år, mens USA, Japan og euro-området ventes å være i resesjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Valutatiltak beskytter eksportbedriftene
Sentralbanken i Kina har forsøkt å bremse den kinesiske valutaens styrkelse mot dollar siden i sommer for å beskytte eksportørene av klær og lektøy. Omtrent halvparten av Kinas leketøyeksportører ble lagt ned i årets sju første måneder, ifølge det offisielle Xinhua News Agency.

En svakere valuta gjør eksport billigere og mer attraktivt i utlandet, og regjeringen har også økt rabatter på eksportskatt og redusert bankenes restriksjoner på utlån for å stiimulere til vekst og beskytte kinesiske arbeidsplasser.

- Etterspørselen fra Europa og USA vil uten tvil svekkes ytterligere, og det vil dempe eksporten og svekke innenlandske investeringer, sier Wang Qian, økonom hos JPMorgan Chase & Co i Hong Kong.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.