NA24.no

Kina gir jubel på børsen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Motoren i den økonomiske opphentingen gir gass.

Kina klemmer til med en sterk vekst i eksporten samtidig som importen også gjør et solid hopp. Dette skaper optimisme om hvordan den økonomiske bedringen vil gå videre.

Hovedindeksen stiger 1,49 prosent til 388,03 poeng, og ligger nå på det høyeste nivået på 16 måneder.

Hopp i eksport og import
De gode nyhetene fra Kina i løpet av helgen har sørget for en sterk opptur for de asiatiske børsene, og dette smitter over på det europeiske aksjemarkedet.

Kina er blitt selve motoren i opphentingen etter at finanskrisen ga en global nedtur for økonomien. For første gang på 14 måneder steg eksporten fra Kina. I desember økte eksporten med 17,7 prosent sammenlignet med desember året før, mens importen kunne vise til en bedring på hele 55,9 prosent.

Tallene blir av økonomene tolkete som et tegn på at den globale etterspørselen for alvor er i ferd med å ta seg opp igjen. Det er godt nytt for økonomien og det igjen sørger for at investorene blir fornøyde.

De sterke signalene fra Kina har gitt optimisme også i oljemarkedet. Vel så viktig er det at den kinesiske importen av olje er knallsterk.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i februar neste år sendt opp nærmere én prosent til 82,08 dollar per fat.

Resultatsesongen sparkes i gang mandag. Da kommer den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa med sine tall etter fjerde kvartal. Alcoa er først ut av de største selskapene på Dow Jones-indeksen som hvert kvartal rapporterer hvordan det siste avsluttede kvartalet gikk. Aluminiumsprodusentens rapport markerer begynnelsen på en periode som strekker seg over flere uker.

Tungvekterne drar
Statoil blir dratt opp av den sterke oljeprisen og stiger 1,15 prosent til 149,40 kroner.

Flere av de øvrige tungvekterne blir også dratt opp av den sterke utviklingen på børsene. DnB Nor klatrer 2,33 prosent til 67,95 poeng, mens Norsk Hydro klatrer 2,76 prosent til 51,05 kroner. Petroleum Geo-Services er opp 3,78 prosent til 80,90 kroner.

Frontline har vært i siget etter nyttår og investorene tør igjen satse på tankrederiet til John Fredriksen. I fraktmarkedet har ratene tatt seg betydelig opp. Frontline-aksjen stiger 3,11 prosent til 185,50 kroner.

Et annet rederi der Fredriksen er sentral stiger også markant. Aksjekursen til tørrbulkrederiet Golden Ocean stiger 5,62 prosent til 12,97 kroner.

Sterkt ute
I Asia ble det en sterk start på uken. På grunn av helligdag holder Japan stengt mandag, men de øvrige asiatiske aksjemarkedene blir dratt opp av Kina.

Les mer: Sluttspurt reddet dagen

I USA steg S&P 500-indeksen til det høyeste nivået på mer enn 15 måneder og fikk følge av Dow Jones-indeksen og Nasdaq-indeksen.

Les mer. Kina løfter børsene

Europa på sporet
Den sterke oppturen i USA og Asia gir også oppgang i Europa. Den tyske DAX-indeksen stiger 0,8 prosent, mens FTSE 100-indeksen i London er opp 1 prosent, mens den franske indeksen CAC 40 i Paris sendes opp 0,5 prosent.

Klar oppgang for shippingaksjer i Asia og Europa medfører at A.P Møller-Mærsk drar med seg børsen i København opp 1,8 prosent. I Stockholm blir OMX-indeksen løftet 0,8 prosent og den finske børsen i Helsingfors stiger 0,6 proset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere