NA24.no

Kina invaderer Sverige

(Scanpix)
Sverige invaderes av ekspansjonskåte kinesere.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Svenske byer har blitt målet for kinesiske investorer. Blant annet holder investeringsselskapet Fanerdun Group på med utviklingen av et prosjekt i Kalmar til en milliard kroner som består av et kjøpesenter, 700 nye hjem og et 280-rom stort hotell, ifølge Bloomberg.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er mange rike kinesiske forretningsmenn som ønsker å utvikle forretningene sine utenlands, sier selskapets talskvinne i Kalmar Angie Qian, ifølge Bloomberg.

Egen flyrute
Selskapet ønsker også å investere 21 millioner svenske kroner på å starte et flyselskap som skal håndtere en forventet trafikkøkning mellom Kalmar og Kina, via Stockholm.

Men Fanerdun er ikke alene. Kinas økonomi klatret med 11,1 prosent i årets første kvartal sammenlignet med for et år siden, og haugevis av disse pengene har funnet veien til nabolandet vårt.

Sveriges import fra Kina i fjor økte med 29 prosent til 29 milliarder kroner. Immigrasjonen fra det kommunistiske landet til de svenske grensene klatret med 12 prosent til 1.749 personer i 2005, som er siste oppdaterte data fra Sveriges statistikkmyndigheter.

Krysstrafikk
Håpet med de kinesiske investeringene i Kalmar, som mistet tusenvis av arbeidsplasser når Electrolux AB og Bombardier Inc. flyttet fabrikkene østover, er å kunne trekke detaljsiter og kunder fra Skandinavia, Baltikum og Polen.

Ironisk nok flytter dermed svenske fabrikker østover for å spare penger, mens rike østlige selskaper kommer til Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere