NA24.no

(Scanpix)

Kina-jubel i USA

Sist oppdatert:
Stemningen snudde på Wall Street.

Det er store svingninger på børsene for tiden. Tirsdag på nytt bunnivå i det S&P 500-indeksen endte under 700 for første gangs siden oktober 1996.

Men onsdag var det full jubel på Wall Street. De viktige indeksene steg nær 2,5 prosent. Oppgangen fulgte etter tilsvarende utvikling i Europa.

Nye tiltak i Kina
De globale aksjemarkedene steg på optimisme om at myndighetene vil innføre ytterligere tiltak for å komme svekket vekst i den kinesiske økonomien til livs.

Torsdag er det ventet at Kinas statsminister Wen Jiabao kommer til å annonsere en ny krisepakke på 585 milliarder dollar i et forsøk på å få opp veksten i verdens tredje største økonomi.

Mange konjunkturfølsomme aksjer steg kraftig. Anleggsmaskinprodusenten Caterpillar og aluminiumsprodusenten Alcoa steg begge 13 prosent.

Boligprogram
President Barack Obama har presentert et nytt program for å bidra til at folk som sliter med boliglån skal slippe å måtte gå fra boligen.

Ved hjelp av refinansiering er målet at så mange som 9 millioner amerikanere skal hjelpes av tiltakene.

Jobbras
Investorene ser ut til å ignorere nye svake nøkkeltall i USA. På forhånd ble en indikator på fredagens arbeidsmarkedsrapport lagt frem i form av ADP-rapporten. Den viste at det trolig forsvant 697.000 stillinger fra lønningslistene.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Det viser en undersøkelse fra analysebyrået ADP. Ifølge Bloomberg News forventet økonomene at rapporten ville vise en nedgang på 630.000.

Størst er nedgangen i mellomstore bedrifter. Selskapene med mellom 50 og 499 ansatte opplevde at 314.000 stillinger forsvant i årets andre måned, mens de små bedriftene med mindre enn 50 ansatte så at 262.000 stillinger forsvant i februar. Blant de store bedriftene med mer enn 499 ansatte forsvant 121.000 jobber.

Les mer: Nytt jobbras i USA

- Det skarpe fallet i sysselsettingen i små - og mellomstore bedrifter er en klar indikasjon på at resesjonen begynner å spre seg godt utover produksjons- og boligrelaterte aktiviteter, kommenterer Joel Prakken i Macroeconomic Advisers i en pressemelding.

Bedriftsindeksen ISM for tjenestesektoren viste et fall fra 42,9 i januar til 41,6 poeng i februar. Indeksen var ventet å falle til 41, så utfallet var i alle fall ikke verre enn ventet.

Les mer: Pessimistiske innkjøpssjefer i USA

Den amerikanske sentralbanken kom også ut med et ny utgave av sin Beige Book, som oppsummerer utviklingen i amerikansk næringsliv. Tonen var negativ, men ikke dramatisk, og dermed kanskje noe bedre enn fryktet.

Olje opp
Overraskende lave lagre av råolje bidrog til å sende oljeprisen opp onsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI steg 9 prosent til 45,38 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Kontrakten falt hele 10 prosent mandag.

Les mer: Overraskende oljelagertall

Tungt i finans
Selv om det var en sterk børsdag, slet mange av de tunge finansselskapene med å holde følge. JP Morgan Chase og Citigroup falt for eksempel begge 8 prosent.

General Electric falt 5 prosent. Her er investorene alvorlig bekymret for lik i lasten i finansdelen GE Capital. Onsdag var aksjen ned rundt 15 prosent før ledelsen gikk ut med en melding til markedet i et forsøk på å berolige stemningen. Det virket bare delvis.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dårligere enn fryktet
Billigkjeden Costco har lokket kundene til butikkene med å tilby rabatter. Det er blitt synlig i regnskapene. For kvartalet som ble avsluttet 15. februar fikk selskapet et resultat på 239,7 millioner dollar eller rundt 55 cents per aksje. Det er en nedgang fra 327,9 millioner eller 74 cents per aksje fra samme kvartal året før.

Ifølge estimater fra FactSet Research forventet analytikerne at billigkjeden ville legge frem et resultat på 61 cents per aksje. Costco endre praktisk talt uendret på børsen.

Boligprodusenten Toll Brothers klart å redusere tapet i første kvartal, men skuffer likevel med svakere tall enn forventet. I kvartalet som ble avsluttet 31. januar fikk selskapet et tap på 88,9 millioner dollar eller 55 cents per aksje. I tilsvarende periode året før hadde de et tap på 96 millioner dollar eller 61 cents per aksje. Omsetningen ble mer enn halvert til 409 millioner dollar fra 842,3 millioner dollar.

Analytikerne forventet et resultat på 52 cents per aksje fra en omsetning på 425,3 millioner dollar, viser estimater fra Thomson Reuters. Toll-aksjen steg 3 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +2,23% til 6.875,84

Nasdaq +2,48% til 1.353,74

S&P 500 +2,38% til 712,87

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere