NA24.no

Kina kjemper mot voksesmerter

Foto: AP (AP)
Sist oppdatert:
Nå strammer de til for bankene.

Den kinesiske økonomien har det siste tiåret vokst så kjapt at tegn på voksesmerter har dukket opp til overflaten. De siste månedene har den kinesiske sentralbanken blant annet hevet renten i håp om å få ned temperaturen i økonomien, som blir tydelig påvirket av boligmarkedet.

Tirsdag melder kinesiske myndigheter at de skjerper kravene til landets banker. Fra og med 20. juni må bankene øke reservene sine med 0,5 prosentpoeng.

Dette er sjette gang i år at myndighetene kommer med denne formen for innstramming, og tirsdagens avgjørelse medfører at bankene nå må ha reserver tilsvarende 21,5 prosent av innskuddene.

Inflasjonspress
Avgjørelsen kommer kort tid etter at verdens nest største økonomi meldte at inflasjonen fortsetter å stige i landet. I mai klatret prisstigningen til 5,5 prosent, som er det høyeste nivået på 34 måneder.

- Kanskje vel så viktig er det at inflasjonen utenom matvarer steg til 2,9 prosent, godt over toppnivået på 2,8 prosent fra 2008 og faktisk det høyeste nivået i hele dataserien, som går tilbake til 2002. Nå kan nok rekorden delvis forklares ved at metodene nå er blitt bedre. Men det burde nå være klart at inflasjonen ikke forsvinner av seg selv, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Selv om inflasjonen kom inn som ventet er den langt over myndighetenes inflasjonsmål på fire prosent. Og den høye inflasjonen er en verkebyll for den politiske ledelsen som har plassert temming av levekostnadene på toppen av sin prioriteringsliste i år.

- De innstramningene som er foretatt, skal kanskje ennå få noe mer tid på seg for å virke, men sannsynligheten for at sterkere lut skal prøves, ligger der stadig. At myndighetene tar inflasjonsproblemet på alvor, kan vi blant annet lese av de betydelige ressursene som brukes til å slå ned på sosial uro. Kinesiske myndigheter anser inflasjon som en vesentlig kilde til slik uro, skriver finanshuset.

Mindre utlån
Mandag meldte Kina om at bankutlånene falt i mai, noe som kan tyde på at gjentatte rentehevinger og økninger i bankenes reservekrav begynner å strupe enorme utlån som har bidratt til å øke prisene.

Så langt har Kina økt renten fire ganger siden oktober, samtidig som de har beordret selskaper om å holde prisene nede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere