Gå til sidens hovedinnhold

Kina løfter børsene

Sterke formtakter i Kina sørger for bred oppgang i Asia.

Verdens økonomiske vekstmotor, Kina, har vind i seilene. Det bidrar til bred optimisme på de asiatiske finansmarkedene mandag.

Sugne på råvarer
Den sammenveide regionindeksen for Asia - og Stillhavet stiger 1,5 prosent til 433,82 poeng, drevet av oppgang i råvarebaserte aksjer. Gruveselskaper og stålprodusentene sto for 35 prosent av oppgangen på samleindeksen mandag. Investorene er optimistiske til at Kinas kraftige fremgang skal stimulere etterspørselsvekst etter råvarer.

I Japan var imidlertid markedene feriestengt.

Oppgangen har sammengen med ferske handelsbalansetall for desember som ble sluppet av de kinesiske myndigehtene søndag.

Verdens største
De siste tallene fra kinesiske tollmyndigheter viser at Midtens rike også er blitt verdens største eksportør av varer og tjenester. Eksporten økte med 17,7 prosent fra samme periode i 2008. Dette er langt høyere enn økningen på 4,0 prosent som konsensusestimatet blant økonomene tilsa. Totalt eksporterte Kina varer og tjenester til en verdi av 130,7 milliarder dollar i desember.

Økningen er den første på 13 måneder, og innebærer at Kina overgår Tyskland som verdens største eksportør. Eksporten til USA og EU økte med henholdsvis 15,9 og 10,2 prosent.

Også importen var det fart i. Kineserne importerte enorme 55,9 prosent mer i desember enn i samme måned i 2008. Dette tallet var også langt høyere enn ventet. Økonomene hadde sett for seg en vekst på 31,0 prosent. Faktisk er tallene på begge fronter så store at ingen av de 21 økonomene Bloomberg News pratet med i forkant av rapporten hadde gjettet så høyt.

Oljeprisen setter fart
Oljeprisen har tatt turen videre opp til det høyeste nivået på 15 måneder, samtidig steg gullprisene nærmere 2 prosent til 1.158,40 dollar per unse, mens kopperprisene steg med 2,9 prosent på metallvarebørsen i London. På råvarebørsen i New York stiger februar-kontrakten på råolje med 92 cents til 83,67 dollar fatet.

- Kina er i rute og det faktum at eksporttallene er veldig sterke viser at ekstern etterspørsel fra den industrialiserte verden er i ferd medå ta seg opp også. Hele gjeninnhentingsbildet er i ferd med å utvikle seg bra, sier strateg Nader Naeimi hosAMP Capital Investors til nyhetsbyrået Bloomberg.

Nøkkeltall mandag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: STENGT
Japans Nikkei 225: STENGT
Hongkongs Hang Seng: + 0,56 %
Kinas CSI 300: + 0,06 %
Kinas Shangai Composite: + 0,52%
Taiwans Taiex: + 0,52 %
Sør-Koreas Kospi: - 0,07 %
Singapores Strait Times Index: + 0,31 %

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?