NA24.no

Kina må bremse festen

Kina går så det suser, men nå må bremsene på. Rentenivået er det høyeste på åtte år.

Den kinesiske sentralbanken bestemte fredag å heve den ett-årige utlånsrenten med 0,18 prosentpoeng til 6,57 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

For høy vekst
- Det har vel vært ventet at ytterligere innstramminger skulle skje, selv om publiseringstidspunktene alltid er overraskende, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Det er den høye veksten, især investeringer og eksport og ikke minst aksjemarkedene i det siste, som har fremtvunget dagens innstramming, mener forvalteren.

Kommer USA i forkjøpet
Samtidig utvidet de kinesiske myndighetene båndet som lar yuan appressiere, det vil si at de utvider intervallet som den kinesiske valutaen tillates å styrke seg mot dollar.

- Å utvide båndet for yuan-utviklingen er også et steg for å tilfredsstille amerikanere og unngå proteksjonistiske tiltak fra deres side. Nå kommer de amerikanerne i forkjøpet slik at de unngår å «miste ansikt», som er viktig for kinesere, sier Chen.

Dette skjer i forkant av planlagte møter mellom Kina og USA om den stadige handelsubalansen mellom disse to landene. Med sterkere yuan blir konkurranseforholdene bedret for amerikanere, men forverret for kinesiske eksportører. For kinesiske konsumenter blir importvarer billigere og bytteforholdet bedre.

- På lang sikt er dette positivt ved å vri vekstdriveren fra investeringer og eksport, og til privat konsum og konsumenter som får det bedre, sier Chen til NA24.

Kan gi turbulens
Chen legger til at de fortsatt er positive til den kinesiske økonomien, og tror ikke dette på noen måte knekker veksten.

- Dette kan gi noe turbulens i asiatiske aksjemarkeder som vi har sett tidligere, men det er en annen historie og bør ikke assosieres med svakere vekst i Kina, sier Chen til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere