NA24.no

Kina merker finanskrisen

Sist oppdatert:
Den kinesiske økonomien vokser i laveste tempo på fem år.

Veksten i den kinesiske økonomien sakket farten i tredje kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Den rødglødende BNP-veksten var i siste kvartal ensifret på 9 prosent. Dette er det laveste nivået som er målt på fem år.

Målt i årets første ni måneder var BNP-veksten 9,9 prosent, som er en nedgang på 2,3 prosentpoeng fra samme periode året før, viser tallene fra kinesiske myndigheter. I 2007 vokste den kinesiske økonomien med 12,7 prosent.

Det er et fall i eksporten av kinesiske varer som en følge av den globale økonomiske oppbremsingen som er hovedårsaken til at veksten har bremset opp. En talsmann for myndighetene i Kina, sier at også jordskjelvet i Sichuan-provinsen i Mai, samt brutale vinterstormer tok sin andel av veksten.

Ifølge Bloomberg News ventet ingen av de 12 økonomene de hadde snakket med på forhånd at veksten skulle falle så mye tilbake fra andre kvartal, hvor veksten endte på 10,1 prosent.

- Dette vil ramme tiliten, og det understreker bare at ingen er immune, sier Ben Simpfendorfer fra Royal Bank of Scotland i Hong Kong til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere