*Nettavisen* Økonomi.

Kina myker opp

Foto: AP (AP)

Utskjelt valutaordning kan bli endret.

Kina signaliserer slutten på at landets valutapolitikk, og vil tillate en mer fleksibel yuan. Dette kom frem sent lørdag.

Fast mot dollaren
De siste to årene har kursen på yuan vært låst mot dollar. Denne ordningen har vært kritisert i lang tid, særlig i USA. Oppmykningen til Kina kommer i forkanten av denne ukens G20-møte, og ansees som en seier for Obama-administrasjonen.

- Oppsvinget i den kinesiske økonomien har blitt mer solid med økt økonomisk stabilistet, skriver den kinesiske sentralbanken på sin webside, og opplyser videre at det er ønskelig med en fortsettelse av oppmykingen av vekslingskursene som er satt for landets valuta.

Det er imidlertid ikke opplyst når Kina kan komme til å endre sin valutapolitikkk.

Undervurdert
Verdens tredje største økonomi har vært under press fra Barack Obama og andre G20-ledere. De har beskyldt Kina for å lene seg på en undervurdert valuta for å øke landets eksport.

Obama-administrasjonen har imidlertid ført en politikk hvor man har appellert til Kinas politiske ledelse om endringer, i stedet for å i gangsette handelssaksjoner. I april utsatte den amerikanske finansministeren Timothy F. Geithner er rapport i Kongressen om Kina manipulerte valutaen sin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.