NA24.no

Kina opphever lakseforbud


- Dette er en ny milepæl på veien inn i det kinesiske markedet, og en kjempegod nyhet for sjømatbedriftene våre, sier fiskeriminister Per Sandberg.
- Dette er en ny milepæl på veien inn i det kinesiske markedet, og en kjempegod nyhet for sjømatbedriftene våre, sier fiskeriminister Per Sandberg.
Sist oppdatert:
Nå kan lakseprodusenter fra hele Norge selge laks til Kina.

Siden 2015 har de tre fylkene Troms, Nordland og Sør-Trøndelag vært utestengt fra å eksportere laks til Kina, men nå snur Kina. 

- Dette er en ny milepæl på veien inn i det kinesiske markedet, og en kjempegod nyhet for sjømatbedriftene våre. Det er et enormt potensial i Kina for videre utvikling av handelen med sjømat, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

Kinesiske myndigheter opphever restriksjonene for de tre fylkene 3. juli.

Restriksjonene på laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag ble innført i 2015, av frykt for at fiskesykdommer som PD og ILA ble påvist i de fylkene.

Gode nyheter for kinesiske forbrukere

De tre fylkene har de siste årene stått for over 40 prosent av den totale norske lakseproduksjonen. 

Det tilsvarer over 500.000 tonn.

- Dette er store oppdrettsfylker. Tilgangen på laks som kan eksporteres til Kina blir nå betydelig bedre. Den største laksen på over fem kilo er mest populær i Kina, men den er vanskelig å få tak i. Nå som flere norske sjømatprodusenter er godkjent blir det mer stor, norsk laks på det kinesiske markedet, sier fiskeriminister Sandberg.

Har holdt tett kontakt

Kinesiske matmyndigheter var på inspeksjon på flere lakseanlegg i Trøndelag, Nordland og Troms i mars. Kort tid etter reiste fiskeriministeren og norske myndigheter til Kina i mai.

- Vi har hatt flere møter med kinesiske myndigheter, og jeg tror at både den tette oppfølgingen og det at vi har møtt hverandre ansikt til ansikt har hatt betydning her. Arbeidet vi har lagt ned gir nå resultater, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere