NA24.no

Kina strammer til igjen

Sist oppdatert:
Gjør enda et forsøk på å bremse veksten.

Den kinesiske sentralbanken gjorde mandag nok et forsøk på prøve å bremse veksten i den hurtigvoksende økonomien.

NA24 – din næringslivsavis

For sjette gang i år ber den kinesiske sentralbanken bankene om å sette av enda større reserver (fra 11.5 til 12 prosent) for å begrense utlånsveksten. Beslutningen kom ni dager etter den siste renteoppgangen i landet.

Full fart
Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning sier at de gjør dette for å bremse landets investeringsvekst, som har drevet landets økonomi sammen med økende eksport.

- De siste BNP-tallene for Kina, som kom tidligere denne måneden, viste at veksten i økonomien hadde akselerert heller enn bremset opp. Renten ble da umiddelbart satt opp også i etterkant, sier Chen til NA24.

Verdens tredje største
- God vekst i fremvoksende økonomier som Kina er godt nytt for de som er redd for at veksten i USA skal falle som følge av uro i kredittmarkedet i disse dager. Global vekst blir i stadig større grad avhengig av vekst i fremvoksende økonomier på bekostning av USA og andre avanserte økonomier, sier porteføljeforvalteren.

Han legger til at Kina på kort tid har passert Canada, Italia, Frankrike, Storbritannia og nå Tyskland i størrelse, og blitt verdens tredje største økonomi.

- For Norges del er sannsynligvis veksten i Kina minst like viktig som i USA, siden vår eksportsektor i stor grad er eksponert mot olje- og råvaresektoren, sier Chen.

Storebrand-forvalteren tror ikke innstrammingen bremser den kinesiske økonomien noe særlig og vil holde global vekst opp.

- Om ett år blir det OL i Beijing. Mye skal blir ferdig til da og aktiviteten vil holde seg oppe, sier forvalteren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere